Amely hagyományt nem tudják kiírtani, azt átformálják – LMBTQP-néptáncestet szerveztek

Vavra Júlia, Oláh Balázs és Farkas Gergő Dávid, az "LMBTQ néptáncműhely" vezetői és ötletgazdái

A magyarságot meggyalázva forgatják ki hagyományainkat a deviáns létrontók. Most olyan néptáncestet szerveztek, melyet az ő “normáik” szerint vezettek le. Az alábbiakban ismertetjük, ez mit is takar.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

Szombat délután alig több, mint tizen gyűltek össze Budapesten, a Turbina Kultúrális Központban gyimesi és somogyi ugrós lépéseket tanulni. Ezzel természetesen nem is lenne probléma, azonban a program egyáltalán nem a megszokott módon zajlott. Farkas Gergő Dávid táncos, koreográfus volt az ötletgazdája az “LMBTQ mozgásműhelynek”, mely megvalósításába Vavra Júlia koreográfiát tanulót és Oláh Balázs néptánc szakon végzettet is bevont. Fontos megjegyezni, hogy mindegyikük pár hónapja költözött haza – így a nemzeti identitásuk milyensége is megkérdőjelezhető.

A szervezők részletesen nyilatkoztak a témát érintő kérdésekről, ezek közül a legfontosabbakat közöljük.

Vavra kifogásolta, hogy a néptáncban élesen elhatárolódnak a férfi-nő szerepek:

“A férfi vezet, a nő leköveti őt vagy kevésbé domináns szerepbe kerül. Mindkét szerepkör izgalmas, de fontos, hogy bárki kipróbálhassa magát ebben is, abban is, mindkettőből lehet tanulni.”

Oláh szerint pedig a néptáncoktatás hátránya az, hogy a táncosokat a hagyományos szerepek megélésére buzdítják, valamint nem csak a tánc elemeit tanítják meg nekik, hanem azt is, hogy az élet más területein hogy kell viselkedni. Ezek alapján a női és férfi szerep kifejezést lecserélték a “vezető” és “vezetett” szavakra.

Facebook eseményük borítója

Farkas kifejtette, hogy a lépések, melyeket tanítanak, autentikusak, azonban bevezettek mellé progresszív vonalat is. Úgy gondolják, régen is táncolt nő nővel, illetve jártak nők verbunkot és legényest, így nem példa nélküli az ő mostani próbálkozásuk. Erre az igen gyenge érvelésre reagálva: nem, a néptánc mindig is a nőket nőiességük, a férfiakat férfiasságuk kiteljesedésében segítette, valamint a számos szimbolika, mely megjelenik benne, is a két különböző nemi szerep jellemzőinek tükre. (Duo Gladii havilap júliusi számában meg is jelent egy tanulmány a magyar néptáncban megnyilvánuló női szerepekről.) Összemosásról tradícióinkban szó sincs.

Vavra be is ismerte, hogy mi a céljuk. Szerinte ugyanis el kell gondolkodni azon, mit tartunk pontosan hagyománynak, s ezeket hogyan ápoljuk a jelen világban. Például a csujogatásokat a saját, modern kori problémáikról kívánják írni. Ez vélhetően elég groteszkül hangozna, képzeljük csak el, milyen témákról szólnának ezek a “csujogatások”…

Ráadásul a program – nyilvánvalóan LMBTQP-kezdeményezése miatt – Újbuda szivárványkoalíciós önkormányzatának támogatását is élvezte. Felháborítónak tartjuk, hogy egy önkormányzat ilyen létrontó tevékenységnek adja a pénzét, miközben a valódi hagyományt képviselők önerejükből igyekeznek programokat létrehozni. És mindemellett beszélnek az LMBTQP képviselői “elnyomásról”…

A Facebook esemény leírásában pedig a “néptánctanárokat” “queer néptáncos díváknak” nevezik: “Az első OMOH MOVES néptáncműhely workshop-al mutatkozik be. A délutánt tradicionális magyar táncok tanulásával, és gyakorlásával fogjuk tölteni, Oláh Balázs és Vavra Júlia queer néptáncos dívák vezetésével.”

Nem engedünk a hagyományainkból! Nem engedünk magyarságunkból!

Végül íme néhány kép az LMBTQP-néptáncműhely megálmodójáról, Farkas Gergő Dávidról:

(444 cikkét korrigálva Szent Korona Rádió)

Negyedikeseknek is kijutott az LMBTQP “érzékenyítésből” Budapesten

LMBTQP szervezet kap hazánkban milliós sérelemdíjat a kormánymédiától

Ezt mondjuk évek óta! Újabb iskoláról derült ki, hogy rendszeresen LMBTQP “érzékenyítéseket” tartanak a diákoknak