Tibet kérdése még mindig aktuális: a pekingi olimpiai láng meggyújtásánál tűnt fel a megszállt ország zászlaja

Hétfőn fellobbant a jövő évi, pekingi téli olimpia lángja Görögországban. A ceremóniát emberi jogi aktivisták zavarták meg, akik tibeti zászlót lóbálva akarták felhívni a figyelmet a kínai kormány általi elnyomásukra.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

A hagyományok szerint minden téli és nyári olimpia előtt a görögországi Olümpiában, az ókori játékok helyszínén gyújtják meg az olimpiai lángot, amelyet aztán a rendező városig juttatnak el. Az eseményen a koronavírus-járvány miatt nem lehettek nézők, viszont néhány tüntetőnek így is sikerült bejutnia a helyszínre, akik a pekingi rendezés ellen tiltakoztak. Az egyik tiltakozónál egy tibeti zászló volt, és egy „Nemet a népirtó játékra” feliratú molinót is sikerült bevinniük a rendezvényre. A tüntetők egy kerítésen átmászva tudták megközelíteni a szigorú biztonsági intézkedések mellett zajló rendezvényt, ahol biztonságiak gyorsan lekapcsolták őket. A  görög rendőrség több tüntetőt is őrizetbe vett.

Korábban egyes emberi jogi csoportok a pekingi téli olimpia bojkottálásra szólították fel a világot, és néhány amerikai politikus is sürgette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) képviselőit, hogy inkább más országnak adják a 2022-es téli játékok megrendezését. Ennek oka, hogy a kommunista kínai kormány évek óta megsérti az emberi jogokat. Erre kitűnő példa muszlim ujgur kisebbség, valamint a főként buddhista tibetiek helyzete. A kínai hatóságok ugyanis Hszincsiang tartományban tömegesen zárnak átnevelő táborokba ujgurokat, akiket terrorizmus támogatásával vádolnak meg. Mindezek mellett az is észrevehető, hogy 1950-es megszállása óta a Kína fokozatosan számolja fel a buddhista tradíciókat Tibetben. A nyilvánvaló bizonyítékok ellenére Peking tagadja a vádakat, sőt komolyabb embargókkal sem súlytják a világ hatalmai a kommunista országot.

Hetven éve haldoklik Tibet a kínai kommunisták jármában

Kína szerint ők csak az ujgurok életminőségét javítják – némi üzletért cserébe el is hisszük

(Telex – Szent Korona Rádió)