Horvátországban felelősségre vonhatók lesznek a gyűlöletkeltő (?) kommentelők is

Horvátországban törvényi erőre emelkedett az elektronikus médiáról szóló új szabályozás, melynek értelmében a kommentelők ezentúl felelősségre lesznek vonhatók gyűlöletkeltő hozzászólásaik miatt. 

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

A horvát parlament október 1-jén fogadta el azt az elektronikus médiáról szóló új törvényt, amely tiltani fogja a gyűlöletkeltő tartalmak megjelenítését a különböző felületeken. Egy előzetes formájában a nem odaillő tartalmakért a szolgáltatók büntetését helyezték kilátásba, ugyanakkor azok nagy mértékű ellenállása miatt a személyekre helyezték át a felelősséget, ennek következtében mostantól minden Horvátországban elérhető médiafelületen csak regisztráció után lehet kommentelni, így könnyebben tetten érhetők lesznek a törvényt be nem tartók.

A szabályozás nagy befolyással lehet a közösségi médiában való megnyilvánulásra, amit jelenleg az eléggé alacsony kommentkultúra jellemez. Ennek oka, hogy minden ember szabad véleménynyilvánítás címszó alatt foglal állást különböző felületeken, úgy gondolva, hogy a leírtakért semmilyen felelősséget nem kell vállalnia a későbbiekben. Ez azonban tévképzet, ugyanis a rágalmazás és a becsületsértés akkor is, ha azok az online térben történnek, ugyanolyan büntetéssel sújtandók, mintha a fizikai valóságban történnének meg.

A jogszabály irányvonalait és a jelenleg regnáló horvát kormányzat konzervatív mivoltát tekintve alapvetően pozitívan értékelhetjük a szabályozás meglétét, ugyanis legalább arra készteti a primitíven megnyilvánulókat, hogy kétszer is meggondolják kijelentéseiket. Azonban sok veszélyt is rejthet magában, mivel a gyűlölet fogalmának meghatározása, ahogyan látjuk, relatívvá vált korunkra. Az előnyök mellett így ennek a törvénynek árnyoldala is lehet, hiszen ha egy szélsőségesebb liberális párt kerül hatalomra – mely teljes mellszélességgel kiáll az LMBTQP jogok, migráció és egyéb progresszív irányvonalak mellett -, akkor ezen szabályozással akár a normalitáspárti csoportosulások teljes elhallgattatása is bekövetkezhet.

Szerencsére még nem bírságolható a hazafias köszöntés Horvátországban

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)