Fejlemény a fehérvári Nemzeti Hadsereg-emlékmű ügyében

Az alkotás helyreállítását kezdeményező szervezetek egy tervdokumentációt adtak át Székesfehérvár MJV Önkormányzatának, amiben az emlékmű történetét, valamint a rekonstrukció lehetőségét dolgozták fel.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Fejér Szövetség és a Válasz Egyesület három éve szorgalmazza annak az emlékműnek a helyreállítását, amelyet 1920. októberében állított Fehérvár és Fejér megye a román megszállás alól Székesfehérvár városát felszabadító Nemzeti Hadsereg katonái és Horthy Miklós fővezér előtt tisztelegve. Bory Jenő szobrászművész monumentális, mintegy 15 méter magas alkotása – egykori felirata szerint – “a magyar katona halhatatlan dicsőségének” állított emléket, azonban azt 1946-ban a kommunisták ledöntötték.

A szinte már a feledés homályába vesző obeliszk ügyét a Székesfehérváron meglehetősen aktív nemzeti szervezetek karolták fel, akik évről évre megemlékezéseket szerveznek, és lázas kutatómunkát végeznek. A HVIM, a FejSze és a Válasz a tavalyi évben mintegy 1000 aláírást gyűjtött össze az emlékmű helyreállításának kezdeményezésére, idén pedig egy tervdokumentációt nyújtottak át Székesfehérvár Önkormányzatának. A terveket Kónyi-Kiss Botondtól (HVIM) a városvezetés nevében Brájer Éva (Fidesz) képviselő asszony vette át, aki nagyon megtisztelőnek nevezte, hogy Ő képviselheti Székesfehérvárt az emlékmű ügyében.

Kónyi-Kiss Botond (HVIM) a helyreállítást kezdeményező delegáció képviseletében úgy fogalmazott:
“Horthy Miklós és az általa megszervezett Nemzeti Hadsereg katonái nélkül sokkal tovább szenvedett volna városunk a román katonák fosztogató, rabló és a lakosságot bántalmazó megszállása alatt. A határok pedig még a mainál is kisebb hazába szorítanának bennünket, ha a Nemzeti Hadsereg tisztjei és legényei nem ragadnak fegyvert. A tisztelet és hála az, amit Fehérvár felszabadítása után egy évvel Bory Jenő mester kőbe faragott, és az, ami bennünket is vezérel az emlékmű helyreállításának szorgalmazásában.”

A tervek átadása után a szervezők megnyitották azt a kiállítást, ami a “Bory Jenő – A magyar katona halhatatlan dicsőségének emlékműve” címet viseli, és ami egy hónapon keresztül látogatható előre egyeztetett időpontban a Koronázó tér 4. szám alatti közéleti műhely termeiben.

A helyreállítást kezdeményező civil szervezetek megosztottak velünk néhány tablót a tervdokumentáció anyagából. A teljes tervanyag megtekinthető a fehérvári kiállításon.

(Szent Korona Rádió)