Háborús bűncselekmények miatt nyomoz Palesztinában a Nemzetközi Büntetőbíróság – Izrael antiszemitizmust kiált

Izrael megalakulása óta igyekszik kiirtani a palesztin népességet a térségből. Évtizedek óta számolnak be a híradások az embertelen helyzetről, de érdemi előrelépés egészen eddig nem történt. Bár nem arról híresek ezek a vizsgálatok, hogy valódi eredményt érnének el, és az USA támogatását élvező Izrael sem mutat hajlandóságot semmilyen megegyezésre, azért bizakodva várhatjuk, hogy a több évtizedes szenvedés után végre segítséget kapnak a palesztinok. 

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) csaknem öt évig tartó előzetes vizsgálódás után kezdi meg működését a térségben. Még 2019-ben az ICC főügyésze a következőképpen fogalmazott: “Indokolható alapja van annak a feltételezésnek, hogy háborús bűncselekményeket követtek el vagy hajtanak végre Ciszjordániában, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet is.” Azonban azt is hozzátette, hogy a vizsgálat keretében valószínűleg nemcsak az izraeli hadsereg esetleges háborús bűneit fogják kutatni, hanem a palesztin szervezetek által elkövetett bűncselekményeket is, például a rakétakilövéseket Izrael polgári településeire. Tehát még a most tapasztalható helyzetnél is rosszabb állhat elő. Nagy valószínűséggel a nyomozás során Izrael sikeresen eltussolja az általa elkövetett bűncselekmények bizonyítékait, továbbá számos palesztin válaszcsapást és védekező támadást úgy fognak beállítani, mintha azok miatt lenne szükség a muszlim népességgel szembeni embertelen bánásmódra.

Amennyiben valamilyen csoda folytán bizonyítékokat tudnak felállítani Izraellel szemben, nagy valószínűséggel ítéletet nem hirdetnek, vagy ha hirdetnek is, akkor sem lesz annak hozadéka, ugyanis az Amerikai Egyesült Államok nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság által kiszabott ítéleteket, szóval ha szankciókat vezetnek be a cionista állam ellen, akkor az azonnal rászabadítja kiszolgálóját a világra.

A palesztin szervezetek azonban optimistán tekintenek az ICC megjelenésére, a Hamász vezetője a következőképpen fogalmazott:

“Üdvözöljük az ICC döntését, hogy kivizsgálja az izraeli megszállás alatt elkövetett háborús bűncselekményeket népünk ellen. Az ellenállásunk törvényes és a népünk védelmét szolgálja. Minden nemzetközi szabály engedélyezi a legitim ellenállást.”

Izrael természetesen azonnal kijátszotta a náci és az antiszemita kártyát is. Az izraeli vezetők, a politikai pártok jelentős része, valamint a ciszjordániai illegális telepesek képviselői közleményekben ítélték el a vizsgálat indításáról szóló hágai döntést.

“Ma este megtámadták Izraelt. Az elfogult hágai bíróság olyan döntést hozott, mely az antiszemitizmus és a képmutatás sűrítménye. A nácik zsidó nép elleni szörnyűségei megismétlődésének megakadályozására létrehozott törvényszék most a zsidó nép állama ellen fordul” -nyilatkozta Benjámin Netanjahu.

A heves tiltakozásokból arra következtethetünk, hogy amit az elmúlt évtizedekben a híradások bemutattak, az mind csak a jéghegy csúcsa, és elképesztő mennyiségű esetre derülhet fény, melyet a terrorállam elkövetett.

(Orientalista.hu nyomán Szent Korona Rádió)

A kitartás ára: 183. alkalommal rombolta le Izrael ugyanazt a palesztin falut

Otthonuk saját kézzel való lebontására kényszeríti Izrael a palesztinokat

Ismételten civileket bombázott Izrael

Karácsony napján gyermekkórházat bombázott Izrael