10 ok, amiért ott kell lenned a Trianon Felvonuláson – I. rész

Tudtad, hogy a Kárpát-medencének számos olyan pontja van, ahol kifejezett hátrányt jelent magyarnak lenni? Ebben a cikkben 10 olyan esetet szedtünk össze, amik miatt neked is kötelességed ott lenni a Trianon Felvonuláson és felemelni a szavad a magyar identitás és élettér védelmében.

Amikor a trianoni utódállamok többsége csatlakozott az Európai Unióhoz sokan abban reménykedtek, hogy ez legalább megkönnyíti az elszakított területeken élő magyarság sorsát, de kijelenthetjük, hogy szinte semmi sem változott. Az EU-nak csak a hátrányai jelentek meg, az előnyeit mi nem tapasztaljuk ezen téren (sem). Alábbi cikkünkben 10 olyan esetet gyűjtöttünk össze, amik azt támasztják alá, hogy azon személyek, akik nacionalistaként aposztrofálják magukat miért kötelesek megjelenni az idei Trianon Felvonuláson, hogy ott felemeljék a szavukat a magyar identitás és élettér védelmében.

A 10 kiválasztott esetet a Kárpát-medence különböző szegleteiből gyűjtöttük össze. Sajnos majdnem mindenhonnan akadt olyan cselekmény, amit az őshonos magyarság rovására követett el egy soviniszta csoport, vagy maga az adott utódállam.

Hangsúlyozzuk, hogy cikkünkkel nem kívánunk feszültséget generálni a Kárpát-medencében élő nemzetiségek közt, sőt éppen arra szeretnénk rámutatni, hogy mik azok a folyamatok, melyeknek útját kell állni, annak érdekében, hogy közös jövőnk építése lebeghessen szemünk előtt. Európára túl nagy veszély leselkedik ahhoz, hogy megengedhessük magunknak a belháború luxusát.

1. Székely “terror” ügy

A közelmúlt legvérlázítóbb esete kétségtelenül a román államhoz köthető. Szőcs Zoltán és Beke István vármegyés vezetők elhurcolása és előzetes letartóztatásba helyezése minden alapot nélkülözött, hiszen az elsőfokú tárgyalássorozat végére kiderült, hogy egyiküket sem lehet sem terrorizmussal, sem államellenes bűncselekményekkel megvádolni, mindössze csak pirotechnikai eszközökkel való visszaélésben találták őket vétkesnek, de ez a nem jogerős ítélet is további kérdéseket vet fel, hiszen Szőcs Zoltánnál semmilyen robbanószert nem találtak, Beke Istvánnál is mindössze petárdákat és szülinapi tortába szúrható csillagszórót, melyek mind szabadon tarthatóak. Az ügy célja egyértelműen az volt, hogy megtörjék a székely autonómia törekvések lendületét és felszámolják a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, de nem jártak sikerrel, még annak ellenére sem, hogy egy ilyen méretű koncepciós eljárást kreáltak. Beke István nemrég egy interjúban mesélte el, hogy milyen körülmények közt zajlott le a házkutatás, majd az előzetes letartóztatás, de az ügy további részletei is bemutatásra kerültek:

2. “A HVIM minden kárpátaljai tagját megöljük!”

A Majdan téri utcai harcok során vált hírhedté a Karpatszka Szics nevű soviniszta csoport, akik felültek a sorosi propagandának és csatlakoztak a Pravi Sectorhoz. Nem sokkal később azzal sikerült bekerülniük  a hazai sajtóba, hogy közlemény formájában üzenték meg: “A HVIM minden kárpátaljai tagját megöljük!”. A szervezet nem ismeretlen a magyarság számára, hiszen több alkalommal is megrongálták a Vereckei-hágon lévő emlékművet, sőt idén márciusban Ungváron szerveztek egy felvonulást, ami eredetileg arról szólt volna, hogy az európai nemzeteknek össze kell fogniuk, de ennek ellenére azt skandálták, hogy “késhegyre a magyarokkal”, illetve “idegen vésd az agyadba, itt az ukrán a gazda”.

verecke-2002

3. A szlovák oktatási minisztérium nem vesz tudomást a magyar iskolákról

A magyarság ellen irányuló támadások nem csak fenyegetések, esetleg börtönévek formájában nyilvánulnak meg. Több elszakított területen problémát okoz a magyar nyelvű oktatás ellehetetlenítése. Nem jelent ez alól kivételt Szlovákia sem, ahol az oktatási minisztérium nemes egyszerűséggel úgy csinál, mintha nem léteznének a magyar tanítási nyelvű iskolák. Ez például abban nyilvánul meg, hogy a minisztérium nem teszi közzé a szóban forgó intézmények értékeléseit, melyek alapján a szülők iskolát választhatnak gyermekeik számára, de az is általánosan bevett szokás, hogy az egyébként akkreditált, de magyar nyelvű oktatási versenyek eredményeit nem veszik figyelembe sem az iskolák, sem a diákok értékelésekor. Ezzel azt a folyamatot kívánják felerősíteni, hogy az egyébként színmagyar családok ne adják magyar iskolába gyermekeiket, így pedig az asszimilációs folyamat erősöd0ik.

4. Hiába hivatalos nyelv a Délvidéken a magyar, mégsem engedik magyarul felvételizni a diákokat

Délvidék “Vajdaságnak” nevezett régiójában a szerb mellett a magyar is hivatalos nyelvnek számít, ami azt jelenti, hogy a magyarság például az ügyintézésnél is használhatja anyanyelvét és a vonatkozó törvény értelmében a felvételiző diákoknak is biztosítani kellene ezt a jogot, de itt már gondok vannak. A Vajdasági Magyar Diákszövetség (Vamadisz) perre is ment a jogok érvényesítése érdekében, de abszurd módon elvesztették a jogi ütközetet. Ami a legelképesztőbb a történetben, hogy a bíróság indoklás nélkül ítélt a magyar diákok kárára. A döntés még nem jogerős, de az a momentum jól mutatja, hogy milyen viszonyok uralkodnak a szerb felsőoktatásban, hogy amikor az Újvidéki Egyetem vezetősége megtudta a döntést tapsvihar tört ki a rektor által vezetett dékáni értekezleten.

5. Székelyföldön ott sem lehet magyar nyelvet használni, ahol 75%-os a magyarság aránya

Annak ellenére, hogy a kétnyelvűséget Romániában papíron törvény biztosítja ez a gyakorlatban sokszor nem valósul meg. Annak ellenére, hogy Kovászna megye 75%-ban magyar anyanyelvű a helyi román prefektus betiltotta a kétnyelvűséget. Sebastian Cucu neve nem ismeretlen a székelyek körében, hiszen nem ez volt az első sovén intézkedése, azonban most tényleg megnehezíti azoknak az életét, akik egyáltalán nem beszélnek románul. A prefektus legfrissebb rendelkezése értelmében a pályázati űrlapok a jövőben csak románul lesznek elérhetőek, ami komoly akadályt fog gördíteni a székely vállalkozók érvényesülése elé.

Cikkünk folytatása rövidesen következik!

Június 4-én lehetőséged lesz rá, hogy felemeld a hangod a magyar identitás és élettér védelmében. Budapesten a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom idén is megszervezi a Trianon Felvonulást, a Kárpát-medence legnagyobb tiltakozó demonstrációját.
t2

Interjú Incze Bélával, a felvonulás főszervezőjével
Mozgósító videó a Trianon Felvonulásra

(Cs.I. – SZKR)