Már legalább 356 embert öltek meg a zsidó légicsapások Libanonban – szintén kórházakat és iskolákat is bombáznak

Háromszázötvenhatan meghaltak és legkevesebb 1246-an megsebesültek a Libanon déli részén végrehajtott izraeli légicsapásokban a libanoni egészségügyi minisztérium hétfői bejelentése szerint. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy Izraelben a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet válaszul kilőtt rakétái sebesüléseket és tüzeket okoztak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az izraeli légierő hétfő reggel óta a Hezbollahhoz tartozó több mint háromszáz célpontot támadott, ezt a számot a vezérkari főnök is megerősítette a tel-avivi főhadiszálláson. A légicsapásokban életét vesztette a Hezbollah egyik magas rangú tisztviselője, Ali Aburia − adta hírül az MTI.

A libanoni áldozatok között nők, gyerekek és egészségügyi dolgozók is voltak az ország egészségügyi minisztériuma szerint, s az ott élők tömegesen menekülnek az ország északi része felé. Egy libanoni telefontársaság azt jelentette, hogy Izrael több mint nyolcvanezer telefonhívással figyelmeztette a dél-libanoniakat, hogy hagyják el otthonaikat.

A Hezbollah közölte, hogy válaszul rakétákat lőtt ki Izrael katonai létesítményeire. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint mintegy harmincöt libanoni rakétát észleltek Cefat térségében, ezek közül több lövedék nyílt, lakatlan területen csapódott be, és többet elfogtak. Számos rakéta ért földet a Kineret- vagy Genezáreti-tó környékén.

A lezuhanó lövedékek nyomán kitört tüzek eloltására hét tűzoltóegységet hívtak a libanoni határtól mintegy negyven kilométerre fekvő Amiad kibuc térségébe.

Ketten könnyebben megsebesültek Észak-Izraelben, a goláni kereszteződésben egy lezuhanó rakéta miatt. Egy 59 éves férfit repesz sebesített meg, egy 25 éves férfi pedig az óvóhelyre tartva szenvedett el sebesülést. Három további sebesültet szállítottak a tiberiasi kórházba.

„Olyan napok előtt állunk, amikor a közvéleménynek higgadtságot, fegyelmet és teljes engedelmességet kell mutatnia a polgári védelem utasításainak betartásában” − mondta Joáv Galant védelmi miniszter hétfőn. Eközben a nyilvánosságra hozták, hogy a Libanon elleni offenzíva neve “Észak Nyilai”.

Libanon felkészült a folytatódó izraeli rakétatámadásokra

A libanoni egészségügyi miniszter szerint az izraeli bombázások célpontjai egészségügyi központok, mentőautók és menekülni próbáló emberek autói voltak. Az oktatási hatóságok pedig Libanon-szerte bezárták az összes óvodát, és két napig zárva lesznek az iskolák is az izraeli csapások által érintett területeken.

Az izraeli hadsereg szerint a megszállt Ciszjordánia északi részén megszólaltak a figyelmeztető szirénák, mivel a Hezbollah rakétatüze a határ menti területekről egyre délebbre terjedt. A Hezbollah azt állítja, hogy izraeli támaszpontokat vett célba, megtorlásul a Libanon déli és keleti részét ért izraeli támadásokért.

Nasszer Kanáni iráni külügyminisztériumi szóvivő „őrültségnek” nevezte a Libanon elleni izraeli csapásokat, és figyelmeztet Izrael „új kalandjának” „veszélyes következményeire”. Eközben Joáv Galant bejelentette, hogy a támadások folytatódni fognak egész Libanon területén − tudósított az Al-Jazeera.

Teherán azt is közölte, hogy hamarosan válaszolnak Háníje elleni merényletre.

(Szent Korona Rádió)

Elhallgattatni az igazságot: bezárta az izraeli hadsereg az utolsó szabad médiát is

Nem csak bombázzák a kórházakat a zsidók, elrabolják az orvosokat és halálra kínozzák őket