Csipogókba tett bele a Moszad egy magyarországi cégen keresztül robbanóanyagot – ma rádiók robbantak fel

Példátlan eset történt kedden Libanonban, amikor a Hezbollah-tagok csipogói egyszerre robbantak fel. Eddig nyolcan haltak meg, kétszázan válságos állapotban fekszenek kórházban, közel háromezren egyéb sérüléseket szenvedtek. A halálos áldozatok között van egy 8 éves kislány és a Hezbollah két harcosa. Mai napon (2024.09.18.) is történtek robbanások, állítólag kézirádiók robbantak fel.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Frissítés (24.09.18. 16:40)

Mai is történtek robbanások Libanonban. Kézirádiók robbantak fel.

 

Frissült: Kiderült, hogy Magyarországon gyártották a robbanó csipogókat.

A Mi Hazánk meglátogatta a cég székhelyét.

Korábban írtuk:

A támadás pszichikai hatása még a fizikainál is fontosabb. A csipogók a Hezbollah tagjainak otthonában, autójában, szupermarketekben, fodrászüzletekben robbantak fel. Az összehangolt támadás azt üzeni: sehol sem vagytok biztonságban. A BBC-n megszólaló szakértők véleményét szedtük össze arról, miként történhetett egy ilyen támadás.

Az első számú gyanúsított Izrael. A robbanások előtt az izraeli biztonsági kabinet hivatalos háborús célként tűzte ki, hogy visszatelepítsék az északi részekre azt a 60 ezer izraelit, aki a Hezbollah támadásai miatt volt kénytelen elmenekülni. Izrael hallgat, a Hezbollahnak, valamint libanoni kormánytisztviselőknek szemernyi kétsége sincs afelől, hogy Izrael volt az elkövető.

Izrael valóban képes lehet összetett és kifinomult kibertámadást ilyen módon végrehajtani. Ehhez az kellene, hogy például egyszerre melegedjenek túl a személyi hívók akkumulátorai. A robbanásokról napvilágra került felvételek alapján azonban ez kevésbé valószínű. Szakértők azt valószínűsítik, hogy a csipogókban mér eleve volt robbanóanyag, amit kedden aktiváltak.

Hogy ez miként került bele több ezer eszközbe, azt egyelőre csak találgatni lehet. Akárhogy is történt, hihetetlen szervezettség kellett hozzá. Az elkövetők hozzáférhettek a személyi hívók ellátási láncához, azaz a gyártás vagy szállítás során kellett a csipogókat kézzel megtölteni kis robbanóanyagokkal. Egy szakértő szerint 10-20 gramm robbanóanyag lehetett a készülékekben, amit egy elektronikus alkatrésznek álcázott kis dobozkába rejthettek. A robbanószereket pedig egy személyi hívókra küldött üzenet aktiválhatta.

És miért használta a Hezbollah az egymás közötti kommunikációra a csipogókat? A tavaly kirobbant gázai konfliktus óta tartózkodtak a mobiltelefonoktól, mert attól féltek, hogy izraeli hackerek könnyen feltörik azokat. 1996-ban amúgy a Hamász egyik bombakészítőjét az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét úgy ölte meg, hogy robbanóanyagot csempészett a mobiltelefonjába.

Telegram-csatornánkon számos videót, képet tettünk közzé>>>

A most felrobbant csipogók vadonatújak voltak. Egyes információk szerint Iránból érkeztek és a Hezbollah tagjai között osztották ki. Azt hittük, hogy ilyen csak a filmekben van, de kiderült, hogy a valóságban is.

(444 nyomán Szent Korona Rádió)

Felrobbantotta Izrael a Hezbollah tagok csipogóit?