Jahja esz-Szinvárt, az utolsó (?) életben maradt Hamász vezetőt nevezték ki a szervezet élére

A Hamász Jahja esz-Szinvárt − a szervezet gázai vezetőjét és az október 7-i, Izraellel szembeni támadás egyik kitervelőjét − nevezte ki politikai irodájának új vezetőjévé, miután Iszmail Haníjét múlt héten meggyilkolták.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A csoport keddi közleményében bejelentette, hogy „Jahja esz-Szinvár parancsnokot választotta a mozgalom politikai bizottságának élére, a mártír Iszmail Haníje utódjául, Allah legyen hozzá könyörületes”, melyet a CNN is közzétett.

Izrael nyilvánosan azzal vádolta Szinvárt, hogy ő volt a Hamász október 7-én Izrael ellen elkövetett támadásának „kitervelője” − bár szakértők szerint valószínűleg ő csak egy lehet a feltételezett kitervelők közül. Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy a Gáza alatt húzódó alagutak rendszerében rejtőzött el, állandó mozgásban van, és valószínűleg túszok veszik körül, akik emberi pajzsként szolgálnak.

Szinvár elődjét, Haníjét a múlt héten Teheránban meggyilkolták, ami azt a feltételezést erősítette, hogy Izrael konfliktusa a Hamásszal és szövetségeseivel többfrontos, teljes körű közel-keleti háborúvá alakulhat. Míg az iráni kormány és a Hamász szerint Izrael követte el a merényletet, addig Izrael nem cáfolta, de nem is erősítette meg érintettségét.

Szinvár kinevezésére reagálva Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője az Al Arabiya szaúdi hálózatnak azt mondta:

Csak egy helyet jelölünk ki Jahja esz-Szinvár számára, és ez közvetlenül Mohammed Deif és az összes többi terrorista mellett van, akik felelősek az október 7-i támadásokért. Ez az egyetlen hely, amelyet előkészítünk és kijelölünk számára.

Izrael a múlt héten közölte, hogy a Hamász katonai vezetője, Deif, a múlt hónapban a Gázai övezet déli részén végrehajtott csapásban halt meg.

A Hamász két fő szövetségese − a Hezbollah és a palesztin Iszlám Dzsihád − üdvözölte Szinvár kinevezését. A Hezbollah, az Irán által támogatott libanoni militáns csoport azt közölte, hogy az új vezető kiválasztása „megerősíti, hogy az ellenség által a vezetők és tisztviselők meggyilkolása nem érheti el célját”.

A kinevezés lassíthatja a tűzszüneti tárgyalásokat

A Hamász politikai vezetővé való kinevezése megszilárdítja Szinvár hatalmát a mozgalmon belül, de bizonytalanságot okozhat az Izraellel folytatott tűzszüneti és túsztárgyalások következő lépéseit illetően is.

Baszem Naim, a Hamász politikai irodájának egyik tagja kedden késő este a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a kinevezás Haníje helyére azt jelenti, hogy „ti azt választottátok, hogy meggyilkoljátok azokat, akik tárgyalnak, mi pedig azokat választottuk, akik kötelezhetnek benneteket a megállapodás aláírására”.

Eszmat Manszúr, aki izraeli börtönökben együtt raboskodott Szinvárral, pedig elárulta, hogy a vezetői pozíció problémát jelenthet bármilyen jövőbeli megállapodásra nézve. „Ami Izraelt illeti, ez nem jó hír a megállapodással kapcsolatban, mert a Hamász katonai szárnyát és Szinvárt keményvonalasnak tekintette” − mondta Manszúr, majd hozzátette. „Ő az, aki fogva tartja a túszokat. Most minden döntés az ő hatáskörébe tartozik, a katonai és a politikai döntések is.”

Szinvár szoros kapcsolata Iránnal gyengítheti Katar és Törökország közvetítői pozícióját a tárgyalásokon, azonban elemzők úgy vélik, hogy kinevezése ugyan nagy befolyással bír a megállapodás tető alá hozásában, ennek ellenére a Hamász többi tisztségviselőjére is szükség lesz a katari és egyiptomi közvetítőkkel való tárgyalás során. Ezen kívül az Egyesült Államok terroristaként tartja számon, ezért nem tud részt venni személyesen a megállapodás megkötésében.

Izrael máris elhatározta likvidálását

A hatvanegy éves Szinvár egy menekülttáborban született a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Juniszban. Szinvár, aki felnőtt élete felét izraeli börtönökben töltötte, a legbefolyásosabb Hamász-vezető, aki még életben van Haníje meggyilkolása után.

2017-ben választották meg a Hamász gázai vezetőjének. Bebörtönzése előtt hivatalosan az al-Medzs biztonsági egység vezetője volt, amely felkutatta és megölte az izraeli titkosszolgálattal együttműködő, áruló palesztinokat.

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter kedd este, röviddel az új Hamász-vezető kinevezése után kijelentette, hogy „gyorsan likvidálni kell” Jahja esz-Szinvárt. „A fő terrorista Jahja esz-Szinvárnak a Hamász élére, Iszmail Haníje utódjaként történt kinevezése egy okkal több arra, hogy gyorsan likvidáljuk, és letöröljük a térképről ezt a méltatlan szervezetet” − közölte az izraeli külügyminiszter az X közösségi portálon.

(Index, Szent Korona Rádió)

Irán gyengesége, Izrael erőssége: árulók-kémek a perzsák soraiban

Részletek az újabb Moszad ügynökök elfogásáról

Állítólag a Hamász “agyát” is megölték (videóval)