Piros Arany is botrányt okoz: sokkal olcsóbb Olaszországban

A Szent Korona Rádió is megosztotta Telegram-csatornáján, miszerint a Piros Arany majdnem felébe kerül Olaszországban, mint ide haza. Ez egy kiragadott példa, hiszen más hazai termékekkel is előfordul az ilyesmi, illetve arról nem is beszélve, hogy úgy általában, sok minden olcsóbb eleve még Nyugat-Európában is az élelmiszerfronton, miközben a fizetések…


Az Index is foglalkozik a témával, de a cikkük jelentős része egy fajtajelleges magyarázkodás:

Az előző héten a Fanta narancstartalmából lett közéleti ügy, miután kiderült, hogy több narancs lehet az Olaszországban árult termékben, mint a magyarországiban. Lázár János odáig ment, hogy a törvénymódosítás lehetőségét is felvetette.

Most egy magyar felhasználó töltött fel a TIkTokra egy videót, ahol azt mutatja be, hogy míg Olaszországban 0,99 euróba (jelen árfolyamon átszámítva nagyjából 387 forintba) kerül a Piros Arany, addig egy hazai üzletben 659 forintért lehet ugyanezt megvásárolni.

Annak, hogy mivel magyarázható a nagy árkülönbség (az olaszországi termékhez képest a Magyarországon kapható Piros Arany nagyjából 70 százalékkal drágább) a Pénzcentrum járt utána. Mint megjegyezték: elképzelhető, hogy az olaszországi termék akciós volt (bár ha az volt, akkor a videóból nem látszik, hogy mennyi lehetett az eredeti ára), de ilyen mértékű leárazás akkor sem valószínű.

A mostani esettel kapcsolatban idézték Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztőjének egyik korábbi nyilatkozatát, melyben azt mondta: a hazai gazdasági és szabályozási környezet miatt

EGYES MAGYAR ÉLELMISZERTERMÉKEK HAZAI ÉRTÉKESÍTÉSE JELENTŐSEN DRÁGÁBB, MINT MÁS EURÓPAI ORSZÁGOKBAN,

ezért több országban is olcsóbban kaphatók még magyar márkák is, mint Magyarországon.

A különbség okai lehetnek többek közt az eltérő áfa, a csomagolóanyagok utáni díjak és a magyarországi kiskereskedelemre háruló kormányzati adóterhek, különadók. Braunmüller Lajos szerint a magyar élelmiszeripar hatékonyságának kérdését is felvetheti az, hogy a magyar termékeket külföldön olcsóbban tudják árulni.

Ezenkívül a verseny, vagy éppen annak hiánya is hatással lehet az árakra. A kisebb hazai piac kevésbé intenzív versenyt tesz lehetővé, ami elősegíti az áremeléseket. Ezzel szemben az európai piacon sokkal intenzívebbe a verseny, továbbá a magasabb infláció és a bérszínvonal is olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az árak alakulását – jegyezte meg a Pénzcentrum. (Bár az olasz és magyar bérek közti különbségekből inkább következne az, hogy idehaza olcsóbb legyen a termék.)

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Nincs több trükközés a termékek méretének csökkentésével

A gagyi import méz kiszorítja a piacról a kiváló magyar mézet – Vásároljunk hazait!

A boldogtalan ember kora – Mi is az a minőségi éhezés?