Nincs több trükközés a termékek méretének csökkentésével

A covid, a háborúk, meg “Brüsszel”, meg egyebek miatt hazánkban, ha más nem is, de az árak szárnyra kaptak. A multik az erőteljes drágulásokról ál-intézkedésekkel terelték el a vásárlók figyelmét, például egy termék árát meghagyták, de tömegét jelentősen lecsökkentették. A figyelmetlenebbek ezt nem vették észre. Ennek viszont innentől az eddigi formában vége. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A kormány arról döntött, hogy március 1-jétől az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent – írja a Portfolio a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményére hivatkozva.

Nagy Márton minisztériuma szerint az elmúlt hónapokban több országban is megfigyelték, hogy bizonyos termékek árának változatlanságával vagy akár emelkedésével párhuzamosan csökken a termék mennyisége. A megtévesztő gyakorlat eredménye az, hogy a fogyasztók a megvásárolt termékekből a korábbiaknál kevesebbet kapnak a pénzükért.

Az új szabályozás szerint a termék mellett elhelyezett figyelemfelhívó tájékoztatással kell felhívni a vásárlók figyelmét, hogy a termék kiszerelése a korábban megszokottakhoz képest kisebb lett. A kiszerelés (tömeg, térfogat) csökkenésének viszonyítási alapja az adott termék gyártója által 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott kiszerelés lesz. A kereskedőknek két hónapig kell tájékoztatnia a vásárlókat, ha egy termék mérete csökken. A gyártóknak, forgalmazóknak és beszállítóknak pedig kötelező lesz a termék csökkenéséről tájékoztatni a kereskedőket. Ha valaki ezt elmulasztja, fogyasztóvédelmi eljárásra számíthat.

A kiszerelés-csökkenéssel érintett termékekről a fogyasztók a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) honlapján nyilvánosan elérhető adatbázisból is tájékozódhatnak majd a minisztérium közleménye szerint. A részletszabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben.

Jól működik az állam: vidékről vezénylik Budapestre a mentőket

Az alacsony összeg ellenére is Magyarország törleszti a legmagasabb kamattal az államadósságát az EU országai közül

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)