Megpróbálták megölni a Rheinmetall fegyvergyártó cég vezérigazgatóját?

Armin Pappergert próbálták eltenni láb alól, állítólag. A merénylet azonban sikertelennek bizonyult. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az amerikai hírszerzés idén év elején szerzett tudomást arról, hogy az orosz kormány el akarja tenni láb alól az Ukrajnában is használatos fegyvereket gyártó német Rheinmetall cég vezérigazgatóját, írja a CNN.

A legkiforrottabb terv Armin Papperger vezérigazgató megölésére irányult.

Amikor az amerikaiak tudomást szereztek az oroszok terveiről, azonnal értesítették német kollégáikat, így azok megakadályozták Papperger megölését.

Miért lett célpont Papperger?

A Papperger vezette Rheinmetall gyártja a létfontosságú 155 mm-es tüzérségi lövedékeket, amelyek az ukrajnai háborúban döntő fegyverré váltak. A vállalat nemsokára páncélozott járműveket gyártó üzemet nyit Ukrajnában.

És Magyarország?

Magyarországnak is van kötődése a Rheinmetall céghez.

Magyarország több százmillió euró értékben vesz kamikaze drónokat a német Rheinmetall hadipari vállalattól. A szállítás idén kezdődik, és a tervek szerint 2025-ben fejeződik be. A Hero-drónok a keringő lőszerek, közismertebb nevükön az öngyilkos vagy kamikaze drónok közé tartoznak. Ezek az eszközök közelebb állnak az okos lövedékekhez, mint a repülőgépekhez, mivel egyszer használatosak.

Izraellel és németekkel közösen gyárt majd harci drónokat Magyarország, a német Rheinmetall magyar vegyesvállalatának zalaegerszegi gyárat Orbán Viktor adta át 2023-ban. Várpalotán 2024-ben elindulhat Európa egyik legmodernebb műszergyára, szintén a Rheinmetallal közösen.

Tavasszal letették a Rheinmetall hibridüzemének alapkövét Szegeden, ahol azt is bemutatták, pontosan mit fog gyártani a német hadiipari cég. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont mellett lévő, 85 ezer négyzetméteres területen első körben 15 ezer négyzetméteres gyár épül. Az üzembehelyezést 2025 végére tervezik, és 300 munkahelyet hoznak létre, a helyszínen kutatás-fejlesztési tevékenység is zajlik majd.

Magyarországon gyártják az Ukrajnának szánt lőszer javarészét

Kitől, mikor és mennyi érkezik? – Ukrajna nem csak kapná, de gyártaná is a Lynxeket

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)