Kitől, mikor és mennyi érkezik? – Ukrajna nem csak kapná, de gyártaná is a Lynxeket

Az ukrán hadsereg is megkapja a Magyar Honvédség által is használt, német Rheinmetall által gyártott KF41 Lynx páncélost, az első jármű már idén megérkezhet a frontra – írja a Handelsblatt nyomán a Portfolio.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Eddig kizárólag Németországban és Magyarországon építettek Lynxeket, de a magyar kormány állítása szerint nem szállít fegyvert Ukrajnának, így tőlünk biztosan nem kapnak. A cégnek úgy látszik megvan a maga terve.

A német Rheinmetall ugyanis Ukrajnában is gyártani készül Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműveket, az erről szóló szándéknyilatkozatot az Ukrajna újjáépítéséről tartott berlini konferencia alkalmából írták alá – közölte szerdán a düsseldorfi székhelyű hadiipari és technológiai vállalat.

Armin Papperger vállalatigazgató közölte, hogy hamarosan el akarják indítani az ukrajnai gyártást is.

“Ezen felül még az idén át akarjuk adni az első Lynx harcjárműveket az országnak”

– tette hozzá.

Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágainak minisztere a Handelsblatt német gazdasági lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna még az idén legyártani tervezi az első Lynxeket. Továbbá pedig azt hangoztatta, hogy Ukrajna egy nap az EU és a NATO tagja lesz, s ezzel

“mindkét szervezet olyan erős védelmi iparral rendelkező erős partnerre lel, amely nem vetélytársként, hanem kiegészítésként jelentkezik”.

“Építsük együtt a szabad világ fegyverarzenálját”

– fűzte hozzá az ukrán miniszter.

Hiú ábrándokat nem kellene kergetni, azért az a NATO tagság elég messze van még Ukrajnának.

A Rheinmetall egyik szóvivője szerint a gyártást a Rheinmetall Ukrainian Defense Industry vegyes vállalat fogja végezni, amelyben az anyacég 51 százalékos részesedéssel rendelkezik, míg a fennmaradó 49 százalék az ukrán UDI állami vállalat tulajdonában lesz.

A Rheinmetall közleménye szót ejt egy még megkötésre váró keretszerződésről is, amely több száz Lynx harcjármű szállításáról, valamint a harckocsiszemélyzet kiképzésről, a járművek karbantartásáról, illetve javításáról szól, írja az MTI.

Egyelőre viszont nincs információ arról, hogy a Lynx melyik variánsát kapják vagy gyártják majd. A jármű működik 30 milliméteres gépágyúval felszerelt lövészpáncélos konfigurációban, légvédelmi rendszerként Skynex-szel, és felszerelhető 120 milliméteres harckocsiágyúval is.

A Lynx páncélost széles körben a világ egyik legmodernebb lövészpáncélos-típusának tartják, az amerikai M2 Bradley-k lecserélésére indított tenderen is megfuttatja a Rheinmetall. Éles harctéri cselekményben azonban soha nem vett még részt. Utóbbi alighanem megváltozik az év végéig.

Egyre többen “adakoznak” Ukrajnának harckocsikkal

A litván fővárosban a vilniusi kormány szerdán 14 darab M113 típusú amerikai lánctalpas páncélozott szállító harcjármű átadásáról döntött Ukrajna számára. Az M113-asokat már a héten leszállítják. A litván védelmi minisztérium közlése szerint a harcjárművek az ukrán hadsereg aknamentesítési képességeit fogják tudni növelni.

Így maradunk ki a háborúból: Magyarországon gyártott Lynx-ek mennek Ukrajnába

Ukrajna nyugati fegyverekkel mért csapást az oroszokra

(Kuruc.info és hirado.hu nyomán Szent Korona Rádió)