Zelenszkij már a kiskorúakat “készíti fel” a háborúra

A honvédelmi ismeretek vagy fegyverismeret középiskolákban való tanulásával nem is lenne semmi probléma (itthon is alkalmazhatnák), csakhogy az ukrán elnöknek pont nem az a célja, hogy szélesítse érdeklődési körét a fiataloknak, hanem hogy az iskola elvégzése után küldhesse őket is a frontra, ha már felnőtt ember nem maradt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök aláírta a közép- és felsőoktatási intézményekben tanulók általános katonai alapképzéséről szóló törvényt az ukrán parlament honlapján megjelent közlemény szerint.

A jogszabály célja az általános katonai képzés rendszerének javítása, amely az “Ukrajna védelme” tantárgy oktatásával történik. A dokumentum indoklásában a célok között szerepel “az ukrán állampolgárok felkészítése a nemzeti ellenállásra”.

A törvényt május 22-én fogadta el a kijevi törvényhozás. Akkor Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő kifejtette, hogy a sorozás előtti képzés helyett általános katonai alapképzés bevezetését javasolják, amelyet a gimnáziumi, szakközépiskolai és felsőoktatási intézményekben, valamint minden más oktatási tevékenységre engedéllyel rendelkező intézményben oktatnának.

Az Ukrajna védelme elnevezésű tantárgy programját egy végrehajtó hatóság fogja kidolgozni a védelmi minisztériummal egyeztetve.

Az államfő egyben aláírta a dokumentumok külföldön történő feldolgozásának folyamatáról szóló törvényt is, amely kísérleti jelleggel jóváhagyja a jelenleg alkalmazott megközelítéseket. Ez vonatkozik a Dokument nevű állami vállalat külföldi munkájára, valamint a belföldi és külföldi útlevelek egyidejű feldolgozásának és cseréjének lehetőségére.

A Dokument vállalat külföldi munkájával április közepe óta széles körben foglalkozott az ukrán média, mert a mozgósítás miatt felfüggesztették az állampolgároknak nyújtott konzuli szolgáltatásokat. Ez utóbbiakat május 18-án ugyan újraindították, de ahhoz, hogy ezt a szolgáltatást az ügyfelek megkapják, a férfiaknak be kell mutatniuk katonai regisztrációs okmányukat.

Már alig tud katonákat mozgósítani Ukrajna

Erőszakos sorozás Harkovból

Aki levideózza az ukrajnai kényszersorozásokat hamar rács mögött találhatja magát

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)