Ezt teszi a liberalizmus – A német fiatalok több mit fele súlyosan magányos

Nagy problémát okoz Németországban a fiatalok elmagányosodása, Lisa Paus német családügyi miniszter több erőfeszítést követelt, hogy elejét lehessen venni ennek.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A zöldpárti politikusnő a német Funke médiacsoportnak hétfőn adott interjúban úgy fogalmazott, hogy ez a kérdés “végre figyelmet érdemel”.

A fiatalkori magányosságot is komolyan kell vennünk és cselekedni kell

– hangoztatta.

A német Bertelsmann Alapítvány márciusban 2532 fiatal megkérdezésével végzett, reprezentatív felmérése szerint a 16-tól 30 évesig terjedő korcsoportba tartozók csaknem fele érzi magát magányosnak. A megkérdezettek 35 százaléka mindemellett “mérsékelten magányosnak” mondta magát. Tíz százalék azonban “erősen magányosnak” jellemezte magát.

A 2021-ben, illetve 2023-ban végzett hasonló közvélemény-kutatásokkal ellentétben most valamivel kevesebben adtak olyan választ, hogy társadalmilag és emocionálisan is magányosnak éreznék magukat.

A magányosság már régen nem olyan jelenség, amely csak kizárólag idősebb embereket érintene. Az utóbbi években megmutatkozott, hogy a fiatalokat is egyre inkább sújtja magányosság és ezzel rizikócsoportot képeznek

– ismertette Anja Langness, a Bertelsmann Alapítvány szakértője. Az utóbbi időben több olyan tanulmány is született, amely problémaként azonosította a fiatalok magányosságát. Paus szerint a jelenség közvetetten negatív hatással bír a demokráciára is.

Aki elveszti bizalmát a társadalomban, az elveszti a demokráciában is, amivel a politikai részvétel is csökken, ahogy a választási hajlandóság is (mondjuk lehet pont a modern világ és a mindenható “demokrácia” okozza a magányosságot – a szerk)

– húzta alá hozzátéve, hogy “a magányosság alábecsült jelenség”.

Már régóta tudjuk, hogy az elmagányosodás ugyanolyan káros, mint a dohányzás, az elhízás, vagy a légszennyezés

– mondta Paus. A német kormány stratégiát is elfogadott a jelenség elleni fellépés érdekében. A több mint száz intézkedést magába foglaló stratégia a társadalom érzékenyítését, a segítségnyújtást, valamint a kérdéskör tudományos feldolgozását hivatott szolgálni.

Különösen, ami a fiatalok magányossága elleni fellépést illeti, nagy kihívás előtt állunk

– tette hozzá.

Médiavadász: Agymosás és elmeprogramozás a modern videóklipekben

Elárulta sorozási tervét Németország védelmi minisztere

( Pesti Srácok nyomán Szent Korona Rádió)