Kimondta a bíróság is: semmi keresnivalója egy transzneműnek a női úszásban!

Több éves harc után végre kitiltották a transznemű Lia Thomast a női úszóversenyekről. Sajnos a normalitásért küzdött harcban egy amerikai bíró az állását is elvesztette, de végül célba ért a harc és ez a lényeg!

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A vizes sportokat tömörítő Nemzetközi Úszószövetség (FINA) 2022-ben 71 százalékos többséggel szavazta meg, hogy transznemű versenyzők ne indulhassanak női szakágakban – írja a BBC híradása.

Mint írják, a döntés gyakorlatilag lehetetlenné tette a transznemű sportolók indulását a női versenyszámokban, ugyanis a szabály kimondja:

akinél 12 éves korban beindult a férfi hormonok termelődése, a későbbiekben kizárólag a férfiak mezőnyében indulhat, függetlenül az aktuális nemi identitásától és tesztoszteronszintjétől.

A javaslattal a FINA többek közt olyan sportolók feltűnése miatt állt elő, mint például az amerikai Nemzeti Egyetemi Atlétikai Szövetség versenyein induló Lia Thomas. Az úszó a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) támadta meg a döntést, és igyekezett hatályon kívül helyeztetni azt.

A CAS először megvizsgálta, hogy Lia Thomas egyáltalán jogosult-e arra, hogy megtámadja a döntést, ám arra jutottak, hogy nem, ugyanis a sportoló nem tagja a US Swimming-nek (a versenyúszás nemzeti irányító testülete az Egyesült Államokban), ennélfogva arra sem jogosult, hogy részt vegyen a Nemzetközi Úszószövetség versenyein, és így a szabályok „nem érintik eléggé” ahhoz, hogy megtámadhassa azokat.

Lia Thomas, aki többek közt azzal érvelt a Nemzetközi Úszószövetség tilalma ellen, hogy az ellentétes az Olimpiai Chartával, így már biztosan nem lehet ott a párizsi olimpián. A Nemzetközi Úszószövetség méltatta a döntést, mondván:

“nagy előrelépés a női sport védelmére tett erőfeszítéseinkben”.

Ismételten férfi sportoló győzött női úszóbajnokságon – Sokan emelték fel a hangjukat a normalitásért

Transznemű úszó miatt mondott le a normalitásért harcoló amerikai bíró

(Infostart.hu nyomán Szent Korona Rádió)