Ismételten férfi sportoló győzött női úszóbajnokságon – Sokan emelték fel a hangjukat a normalitásért

Lia Thomasról, az amerikai transznemű úszóról hírportálunk már többször is beszámolt, ugyanis volt olyan eset, hogy miatta mondott le a normalitásért harcoló amerikai bíró, női úszótársainak pedig – úgy, hogy ő férfi nemiszervvel rendelkezik, és nőkhöz vonzódik – egyazon öltözőt kell használniuk. Most sikeresen megnyerte férfiként az USA egyik legnagyobb női úszóbajnokságát, ezt azonban a Nyugat propagandája ellenére kevesen nyelték le.

Kövesd nyomon a Szent Korona Rádió híreit Telegramon is!
Háborús, exkluzív anyagok, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Lia Thomas, a magát nőnek gondoló férfi az NCAA divízió I-es országos egyetemi bajnokságon győzött az 500 yardos gyorsúszásban. Thomas a 2019-20-as szezonig a férfiak között versenyzett, ahol az NCAA-rangsor 462. helyén állt. 2019-ben “nemet váltott”, így tavaly már a női mezőnyben indult, ahol jelenleg 200 és 500 yardon is a ranglista 1. helyezettje. Az utóbbi hónapokban a sportág amerikai vezetői, versenytársak, szurkolók közül sokan voltak, akik abszolút ellenezték az indulását. Végül megkapta az engedélyt, hogy rajthoz álljon a mostani bajnokságon.

Az 500 yard bemutatásánál és a befutója után a többiekkel ellentétben nagyon halk tapsot, néhány helyről füttyszót kapott, volt, aki csalónak nevezte, és volt, aki azt kiabálta, hogy “Dögölj meg!”, miközben az uszodán kívüli tüntetők a “Save Women’s Sports” (“Mentsd meg a női sportokat”) és “Support Fair Sports for Women and Girls” (“Támogasd a nők és lányok tisztességes sportolását”) feliratú táblákkal tiltakoztak ellene, és hivatalos panaszt nyújtottak be az őt nevező Pennsylvaniai Egyetemmel szemben. Az egyetem részéről egyébként több csapattársa is kifogásolja a részvételét, mert szerintük tisztességtelen előnnyel indul a medencében.

György Réka magyar úszónő egy versenyszámban indult Thomassal, és ő is tiltakozását fejezte ki azon szabályok ellen, amik ezt lehetővé tették, és nyilatkozatot adott ki a történtekkel kapcsolatban, melynek összefoglalója a következőkben olvasható. A teljes közleményt azért nem jelentetjük meg, mert bizonyos részei nem egyeztethetők össze azon eszmeiséggel, melyet hírportálunk kíván közvetíteni.

Az úszónő kifejezi többek közt haragját, szomorúságát és frusztráltságát. Tiszteletlenségnek tartja a szabályokat, melyek lehetővé teszik, hogy egy biológiai férfi biológiai nőkkel versenyezzen, neki, a csapatának, és más nőknek is fáj, ami a versenyen történt. Úgy gondolja, hogy

“Minden számban, amiben transzgender atléta indult végig a versenyen, az egyet jelentett azzal, hogy egy hely el lett véve egy biológiai nőtől.”

Kritizálja továbbá, hogy a média szinte kizárólag Thomas ügyére koncentrált, miközben számos ok lett volna az egyéb sikerek közvetítésére – melyeket nők értek el. A nyilatkozatot követően többen beszámoltak róla, köztük Ted Cruz, amerikai szenátor is, hogy a Twitter letiltotta György Réka fiókját – bár a hírek szerint ez nem az úszónő személyes fiókja.

Megtiltották a transz sportolóknak a nőkkel való versenyzését Dél-Dakotában

Új-Zélandon idén az év női sportolója egy férfi

(Elemi.hu és Eurosport.hu nyomán Szent Korona Rádió)