Öt helyen lőtték át Robert Fico vékonybelét, először szólalt meg a kormány az állapotáról

Erik Kalinák, a Smer – SD képviselője először beszélt Robert Fico sérüléseiről. Elmondása szerint a szlovák miniszterelnök vékonybele több ponton is megsérült, konkrétan öt helyen átlőtték. A pozsonyi kormányhivatal eközben azt közölte, hogy kielégítő Fico egészségi állapota.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Erik Kalinák, a Smer – SD képviselője szerint Robert Fico vékonybele több ponton is megsérült, konkrétan öt helyen átlőtték. Erik Kalinák egy Kysucké Nové Mesto-i beszélgetésen részletezte a Ficót ért sérüléseket.

„Ott voltam a helyszínen, beszéltem az orvosokkal, millimétereken múlt, hogy a sérülés végzetes legyen”

– mondta Kalinák, hozzátéve: a lövés úgy találta el a vékonybelet, hogy ötször átlőtte, „de az orvosok csodát tettek”.

Kielégítő az állapota

Kielégítő Robert Fico szlovák kormányfő egészségi állapota, aki május közepén az ellene politikai indítékkal elkövetett fegyveres merényletben szerzett életveszélyes sérüléseket – jelentette be a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya szerdán az MTI-nek is eljuttatott közleményében.

„A kormányfő gyógyulási folyamata a várakozásoknak megfelelően halad, állapota kielégítő” – írták a rövid közleményben a besztercebányai Roosevelt kórház információira hivatkozva. A szlovák kormányfő egészségi állapotáról további részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Közben a pozsonyi Pravda Robert Kalinák védelmi minisztertől szerzett értesülésekre hivatkozva szerdán azt írta a honlapján, hogy a haslövést is szenvedett szlovák kormányfő már hagyományos módon fogyasztott ételt, ami pozitív prognózisra jogosít.

Az előzmények

Robert Fico ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte.

Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

A szlovák hatóságok korábbi közlése szerint vizsgálják, hogy az elkövetőnek voltak e bűntársai, amit Sutaj Estok szlovák belügyminiszter „valószínűbb forgatókönyvnek” nevezett.

Merénylet Robert Fico ellen – Túl van az életveszélyen

Részletekről vallott Robert Fico merénylője

 

(Index nyomán Szent Korona Rádió)