Merénylet Robert Fico ellen – Túl van az életveszélyen

Tegnap (2024.05.15.) meglőtték Robert Fico miniszterelnököt a szlovák kormány handlovái kihelyezett ülése után, kórházba szállították, megműtötték és túl van már az életveszélyen. Videókkal, információkkal jelentkeztünk.

Ficot három golyó találta el: egy a mellkasán, egy a kezén, egy pedig a hasán.Az életmentő beavatkozás 3 óra 40 percig tartott, a miniszterelnök az éjszakát mélyaltatásban töltötte. A műtét jól sikerült, az éjszakai nyilatkozatok már arról szóltak, hogy Fico nincs közvetlen életveszélyben.

Korábban írtuk:

A lap szerint a helyi kultúrház előtt hallatszottak a lövések, amikor Fico az ott várakozó emberek közé ment.

Videó a merényletről:

A Denník N riportere, Daniel Vražda a helyszínen volt, az incidenst nem látta, de néhány lövést hallott eldördülni. Látta, ahogy a mentősök felvették a földről a miniszterelnököt, autóba tették és elszállították. Felvételek a merénylet utáni másodpercekről:

A helyszíni szemtanúk szerint Ficot a földre esni látták a lövések után. A támadót a rendőrök elfogták és lefegyverezték, ez látható az alábbi videón. A környéket lezárták. A testőrök a többi kormánytag biztonságáról gondoskodtak.


A támadás indítékáról, illetve arról, hogy egyedül tervelte-e ki a merényletet, vagy egy csoport, más állam stb. áll a merénylet mögött, azt nem tudni. A férfi Léváról származik, és rögtön megkezdték a kihallgatását.

Fotók az elkövetőről (nyilván a földön fekvő):

 

A szlovák miniszterelnököt most (15:40) helikopterrel szállítják egy pozsonyi kórházba, állapota súlyos, de nem életveszélyes – írtuk korábban, azonban pártja, a SMER olyan közleményt adott ki, miszerint életveszélyben van.

71 éve író az elkövető

„Robo, gyere ide!” – kiabálta a szlovák miniszterelnöknek, majd tüzelni kezdett. A szlovák lapok szerint egy 71 éves helyi férfi támadt Robert Ficóra a kormányülés után Handlován. Juraj Cintula író, megjelent több verseskötete, tagja a szlovák írószövetségnek is. Legálisan tarthatott fegyvert, korábban egy magánbiztonsági cégnél dolgozott, 2016-ban ő maga is támadás áldozata lett egy bevásárlóközpontban.

Cintula öt lövést adott le, majd leteperték a testőrök, a rendőrök őrizetbe vették. Motivációja egyelőre ismeretlen.

Fogalmas sincs, hogy apja mit tervezett és miért történt ez az egész,

mondta a férfi fia az Aktuality hírportálnak. Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, azt válaszolta, hogy

„úgy mondanám inkább, hogy nem rá szavazott. Erről ez minden, amit mondhatok.”

Nyilatkozott a merénylő

21:00 Rendkívül súlyos az állapota

Fico kormányfő állapota rendkívül súlyos, még mindig műtik – közölte Matus Shutai-Estok, szlovák belügyminiszter.

Korábban a szlovák média arról számolt be, hogy a műtét befejeződött, és a miniszterelnök állapota stabil, de ezt most hivatalosan cáfolják.

 

Magyarországi reakciók

Szijjártó Péter: sokkoló és megdöbbentő a Robert Ficót ért merénylet

Sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ért merényletet a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, “ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?!”

“Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, s imádkozunk is érte” – írta a miniszter.

Orbán Viktor: „Mélyen megdöbbentett a barátom, Robert Fico miniszterelnök ellen elkövetett szörnyű támadás. Imádkozunk az egészségéért és mielőbbi felépüléséért! Isten áldja meg őt és az országát!”

Putyin is reagált

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra kérte a szlovák elnököt, hogy tolmácsolja Robert Fico miniszterelnöknek a legőszintébb támogató és a mielőbbi és teljes gyógyulást kívánó szavait – az erről szóló távirat a Kreml honlapján jelent meg.

„Robert Ficót bátor és erős lelkű embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítenek neki abban, hogy túlélje ezt a nehéz helyzetet. Kérem, hogy tolmácsolja neki a legőszintébb támogató szavaim, valamint a mielőbbi és teljes felépülést kívánó jókívánságokat” – olvasható a táviratban.

(HVG, Szent Korona Rádió)