Részletekről vallott Robert Fico merénylője

Nem megölni csak megsebesíteni akarta a szlovák miniszterelnököt Juraj Cintula, aki a múlt héten merényletet követett el Robert Fico ellen. A vizsgálati fogságba vett tettes beszámolt arról, hogy miként készült a támadásra.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Markíza kereskedelmi televízió birtokába jutott a Robert Fico szlovák kormányfő támadójának, Juraj Cintulának vizsgálati fogságba helyezéséről szóló névtelen bírósági határozat, amely részletesen beszámol arról, hogy hogyan készült a tettes a május 15-i nyitrabányai támadásra. Ebből kiderül, hogy a lévai 71 éves férfi

két nappal korábban döntötte el, hogy merényletet követ el a miniszterelnök ellen,

és nem akarja megölni, csak megsebesíteni Robert Ficot. Juraj Cintula azt mondta, más nem tudott a tervéről.

A merénylet napján egy nyitrabányai bevásárlóközpont parkolójában állította le az autóját, és a járműben nem hagyott sem fegyvert, sem robbanószert. A pisztolyát már otthon előkészítette a tüzelésre. 12 golyót tárazott be, a fegyvert pedig a támadás során a miniszterelnök felsőtestének alsó részére irányította, és öt lövést sikerült leadnia. Azt mondta, szándékosan célzott úgy, hogy biztosan ne veszélyeztesse Robert Fico és mások életét.

Az amatőr íróként is ismert Juraj Cintula szociálisan érzékeny emberként jellemezte magát. Tette elkövetésekor nála volt egy „Az áldozat üzenete” című könyv, amelyet a miniszterelnöknek szánt.

A bírósági határozatból kiderült, hogy a tettes élt a hallgatáshoz való jogával, nem értett egyet a bűncselekmény jogi minősítésével. Azt állította, nem tervez elmenekülni az igazságszolgáltatás elől, őszintén megbánta tettét, és beismerte, hogy amit tett, elfogadhatatlan. Kész bocsánatot kérni az áldozattól.

A merényletet vizsgáló nyomozók több tanúvallomással is dolgoznak.

Az egyik egy nőé, akivel az elkövető korábban megosztotta, hogy mit gondol a miniszterelnökről. A Robert Ficót súlyosan megsebesítő Juraj Cintula, egy a lévai lakásától mintegy 20 kilométerre található hétvégi ház udvarán szokott gyakorolni a fegyverével, és amikor valamiben nem értettek egyet, a nőt is több alkalommal halálosan megfenyegette. A tanú megerősítette, a támadó korábban politikai tüntetéseken is részt vett.

Az ügyész szerint a gyanúsított a „példátlan tettre” felkészült, előre megtervezte. A támadást egy legálisan tartott fegyverrel követte el, amelyhez a töltényeket maga szerezte be. Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter szerdán azt nyilatkozta, hogy a merénylő egy közösségben beszélt a terveiről. A merénylet elkövetése óta Juraj Cintula Facebook-oldalát törölte a Meta, a közösségi oldal anyavállalata.

Robert Fico miniszterelnök állapota továbbra is súlyos, de stabi.

A csütörtöki orvosi konzílium döntése szerint nem kell változtatni eddigi kezelésén.

“A több egészségügyi szakterületet képviselő orvosszakértői konzílium megerősítette az eddigi kezelés helyességét”

– tájékoztatott a kormányhivatal sajtóosztálya.

Merénylet Robert Fico ellen – Túl van az életveszélyen

Fico meggyilkolása a globalista erőknek kedvezett volna

(Infostart.hu nyomán Szent Korona Rádió)