A német hírszerzés szerint Ukrajna “jelentős területi veszteségeket fog elszenvedni”

Az év végére Ukrajnát „jelentős” területveszteségek fenyegetik. A jelenlegi német titkosszolgálati jelentések sajtóértesülések szerint rendkívül pesszimisták.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) birtokába jutott értékelés szerint Ukrajnáról „az összkép” jelenleg „sötét” a harctéri orosz dominancia következtében.

Roderich Kiesewetter, a titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottság alelnöke megerősítette, hogy Ukrajnának problémái vannak a lőszerutánpótlással és a mozgósítással. Azonban azt is elmondta, hogy az orosz propagandisták jelenleg pesszimista helyzetjelentéseket terjesztenek, amelyek nyilvánvalóan azt sugallják, hogy a helyzet reménytelen, és a katonai támogatással már semmit nem lehet elérni. Ennek az a célja, hogy „finoman, de kegyetlenül” rákényszerítse Kijevet a területek átengedésére − írja a Die Welt.

A titkosszolgálati értékelés szerint nem várható, hogy Kijev 2024-ben „vissza tudja nyerni a kezdeményezést”. Ukrajna valószínűleg „jelentősen nagyobb területveszteséget” szenved majd az év végére, mint a január óta eltelt hónapokban. Az oroszok tüzérsége „jelentősen” erősebb, mint az ukránoké, és mindenekelőtt Oroszország „több mint kompenzálni tudja” veszteségeit.

Kijev viszont nincs abban a helyzetben, hogy elegendő új katonát hívjon be „a veszteségek kompenzálására és tartalékok képzésére”. A mozgósításra vonatkozó új szabályok „csak a nyár végén fejtik ki hatásukat”, mert először ki kell képezni az újoncokat.

Ezen értékelés szerint Ukrajna várható területveszteségei az ukrán fegyveres erők jelenlegi védelmi irányultságának és az ezzel összefüggő késleltető harcoknak a következményei. Ukrajna „emberanyagot akar megőrizni”, és jelenleg „időt nyer azzal, hogy feladja a területeit”. Kijev abban reménykedik, hogy időt nyerhet a mozgósításra és saját hadiipari komplexumának újjáépítésére.

(Index)

Reuters: Putyin kész tűzszünetet kötni Ukrajnában a jelenlegi frontvonalakon

Zelenszkij újabb ötlettel állt elő, hogy miként tudná belerángatni a háborúba a NATO-t

Bebetonozta hatalmát Zelenszkij a háború végéig?