Zelenszkij újabb ötlettel állt elő, hogy miként tudná belerángatni a háborúba a NATO-t

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a NATO-gépek felszállhatnának a szomszédos országokból az orosz rakétákat lelőni. Úgy véli, ez még nem lenne beavatkozás, persze az oroszok már koránt sem tartják így, de neki az sem lenne baj a “véletlenül” a NATO belesodródna a háborúba.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ukrajna nyugati szövetségeseinek túl hosszú idő kell ahhoz, hogy katonai segélyekről döntsenek – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters hírügynökségnek hétfőn Kijevben adott interjújában az MTI szerint.

A katonai támogatások leszállítására, különös tekintettel a Patriot légvédelmi rendszerekére tekintettel úgy fogalmazott, hogy mindez nagy lépés előre, ugyanakkor megjegyezte, hogy azt megelőzően két lépés tettek hátra. Az ilyen jellegű döntések nagyjából egy évet késnek – tette hozzá.

Zelenszkij tekintettel a nyugati partnerei késlekedésére felvetette annak lehetőségét, hogy szövetségesei közvetlenebb módon is segíthetnének, így például bizonyos körülmények között megsemmisíthetnének Ukrajna területe felett orosz rakétákat.

Az oroszok háromszáz harci repülőt vetnek be ukrajna területén. Nekünk minimum 120-130-ra van szükségünk, hogy ellenállást tudjunk tanúsítani az égen

– mondta az ukrán elnök az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépekre utalva, amelyeket reményei szerint hamarosan be is vethetnek a harcokban.

Nem tudjátok ezt most biztosítani? Rendben (…) térjünk vissza a repülőkre, amelyek most a szomszédos nato-tagállamok területén vannak, küldjétek fel őket (…) lőjétek le a célpontokat, védjétek a civileket

– mondta. „Meg tudják ezt tenni? Biztos vagyok benne, hogy igen. NATO-tagországok támadásának, beavatkozásának számít ez? Nem” – vélekedett Zelenszkij.

Az ukrán elnök megemlítette, hogy Kijev jelenleg tárgyalásokat folytat nemzetközi partnereivel arról, hogy fegyvereiket orosz katonai célpontok ellen vethessék be a határon, illetve beljebb orosz területen. Eddig nincs semmi pozitívum – tette hozzá.

Zelenszkij beszélt arról is, hogy az ország északkeleti részén, Harkiv régióban a harctéren kialakult helyzeten sikerült úrrá lenni. Mint mondta, nem szabad elfeledkezni arról, hogy orosz csapatok a több mint ezer kilométer hosszú frontvonal más részein is próbálnak előre törni. Hozzátette, hogy időre van szükség, míg az áprilisban elfogadott, a mozgósítás szigorításáról szóló törvény alapján behívott újoncokat felkészítik.

Zelenszkij újabb ukrán férfit kergetett a halálba

Természetesen a Nyugat a hibás, amiért az oroszok be tudtak nyomulni Harkiv megyébe

(Kárpáthír nyomán Szent Korona Rádió)