Idióta turisták miatt húztak paravánt a Fuji elé Japánban

Nem első eset, hogy külföldi, nemtörődöm turisták miatt kell drasztikus lépéseket megtenni, hogy megóvja a világ becses értékeit. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A helyiek panaszai miatt fekete paravánt húztak fel Fudzsi Kawaguchiko egyik járdája mentén, ugyanis onnan volt a legjobb a rálátás a Fudzsira, ezért folyamatosan turisták fotózkodtak ott.

A Japánba érkező turisták száma márciusban és áprilisban rekordot döntött, több mint hárommillióan érkeztek az országba a jen gyengülése és az utazási korlátozások feloldása után.

A japán tisztviselők április végén bejelentették, hogy paravánt helyeznek a népszerű járda mentén, ahol a szemközti oldalon egy bolt fölé magasodik a Fudzsi havas csúcsa. A helyiek arra panaszkodtak, hogy a fényképezkedők nem tartják be a közlekedési szabályokat, kimennek az autók elé és szemetet hagynak maguk után.

A paraván felállításakor arra járó turisták viszont szkeptikusak, hogy ez képes lesz-e visszatartani azokat, akik egy jó képre vágynak.

“Lehet, hogy néhány napig működni fog. De biztos vagyok benne, hogy valaki egyszer majd lyukat üt rajta, és lefényképezi a hegyet”

– mondja Jurij Vavilin kazah turista.

“Átmennek az úton, és úgy tűnik, egyáltalán nem törődnek az autókkal, ez veszélyes. És mindenhol szemetet és cigarettacsikkeket hagynak”.

– nyilatkozta Mr. Iwama Lawson, a Fuji hegy lábánál fekvő kisbolt tulajdonosa.

Ezt különösen bunkóságnak és gondatlanságnak tartják egy olyan országban, ahol kevés szemetes van az utcán – elvárják, hogy mindenki hazavigye a szemetét, és ott dobja el. A paraván a helyi tisztviselők számára az utolsó lehetőség volt. Egyikük május elején azt mondta:

“Sajnálatos, hogy ezt kell tennünk néhány turista miatt, akik nem tudják betartani a szabályokat”.

Próbálkoztak kevésbé drasztikus intézkedésekkel is. Nagyméretű, többnyelvű útjelző táblákat helyeztek ki, hogy az emberek ne fussanak ki az útra. De azt mondják, ezeket nagyrészt figyelmen kívül hagyták.

Hetekkel korábban az úton a balesetek megelőzése érdekében helyi biztonságiak voltak. Volt ott egy rendőr, aki dühösen fújta a sípját, és kiabált a szabálytalanul közlekedőknek, hogy álljanak meg. Az úton egy sofőr agresszívan dudált – ami eléggé ritka Japánban – egy kamerával hadonászó gyalogosra, aki a Lawson bolt előtt parkolt le, akadályozva a forgalmat.

Ez a helyiek szerint mindennapos jelenség, így muszáj volt tenni valamit annak érdekében, hogy ez megszűnjön.

Kikue Katsumata, egy 73 éves helyi lakos, aki rendszeresen sétáltatja a kutyáját a környéken, mindkét féllel együtt érzett:

“Sajnálom azokat a turistákat, akik csak azért jönnek idáig, hogy megnézzék a kilátást és fényképezkedjenek, de itt tényleg elég nagy a forgalom, és mindannyian nagyon aggódunk a balesetek miatt”.

Persze vannak józan paraszti ésszel gondolkodó látogatók, például Wandy Chow, egy torontói látogató, aki nem érti mire ez a nagy felhajtás egy paraván miatt, hiszen

“Vannak más helyek is, ahol gyönyörű képeket lehet készíteni a Fuji-hegyről”.

Veszélyeztetik az ősi romokat és a szent helyeinket az idióta turisták

(BBC nyomán Szent Korona Rádió)