Veszélyeztetik az ősi romokat és a szent helyeinket az idióta turisták

Az emberi tiszteletlenség és felelőtlenség határtalanul terjed, veszélyeztetve a világ szent helyeit és örökségeit, amelyek gyakran maradandó károkat szenvednek el a gátlástalan és ember alatti szintre süllyedt turisták miatt. A történelmi és természeti kincsek védelme komoly kihívás elé állítja a hatóságokat, mivel a kulturális örökségek megóvása egyre inkább küzdelemmé válik az önző és gondatlan látogatókkal szemben.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ha elcsípik, akár öt évet és tizenötezer eurós büntetést is kaphat az a vandál turista, aki kulccsal vésett a kétezer éves római Colosseum falába. Elfogásához szinte minden feltétel adott volt: a durva rongálás közben megörökítették az arcát, nevét pedig maga karcolta a kövekbe: „Ivan + Haley 23”. A fiatalember Ivan, barátnője Haley, a szám pedig a sokak számára feledhetetlen római látogatásuk évére utal.

Az olasz kulturális miniszter ugyanis szintén felháborodottan reagált a történelmi kegyhely rongálására. Arra szólította fel a hatóságokat, hogy próbálják meg kézre keríteni és megbüntetni a műkedvelő vésnököt.

Az arcátlan neveletlenség jele

– fakadt ki Gennaro Sangiuliano.

Nem ez az első eset, hogy Róma egyik leglátogatottabb nevezetességét megrongálják a turisták annak ellenére, hogy 2018 óta városi rendeletbe foglalták: a viselkedési normákat megszegőket büntetni fogják. A szabályozás egyik kiváltó oka az volt, hogy egyesek kényükre-kedvükre mártóztak meg a Trevi-szökőkútban.

A Colosseum falába korábban egy ír turista véste be monogramját, két amerikai nő a J és N betűt hagyta emlékül, két másik amerikai pedig azért tört be az amfiteátrumba egy hajnalban, hogy ott költsék el első reggeli sörüket – emlékeztetett a Washington Post.

Hazánk is kitett az idiotizmusnak

Magyarországon is előfordultak már esetek, amikor turisták okoztak károkat kulturális örökségeken. Például a budapesti Széchenyi Lánchídon gyakran tűnnek fel graffiti feliratok, melyeket turisták festettek oda, vagy az értékes műemlékekre, mint a Halászbástya és a Mátyás-templom falaira helyezett rongálások, amik sajnálatos módon gyakori célpontjai az illetéktelen beavatkozásoknak. Ezek az akciók nemcsak a helyi közösség számára okoznak bosszúságot, hanem az ország kulturális örökségének megőrzését is nehezítik.

„Prepotens idióták!”

Egy szaúdi férfi éppen egy éve bérelt Maseratijával döcögött le a Spanyol lépcsőn. Az még csak hagyján, hogy megrongálta a drága verdát, de szinte javíthatatlan kárt okozott a jeles építészeti műremekben.

Velence 1986 óta próbálja féken tartani a rendetlen, mindenekelőtt azonban a zabolátlan látogatókat. Büntetik a galambok etetését, a szemetelést és a csatornákon való szörfözést. Mindhiába. Tavaly két ausztrál látogatót is alaposan megbírságoltak, miután vízisíeltek a Canal Grandén.

„Prepotens idiótáknak” nevezte őket Luigi Brugnaro polgármester.

A megbecstelenített szent helyek

Egyes úti célok egyenesen vonzzák a minden szabályra fittyet hányó turistákat. Baliról áprilisban kitoloncoltak egy orosz férfit. A közösségi médiában kérkedett fotójával, amelyen a hinduk számára szent helynek számító Agung-hegy tetején bokáig letolt nadrágban látható. Az indonéziai turistaparadicsom szent hegyeiről minden jel szerint kitiltják az idegeneket, miután a kormányzó és a helyiek megelégelték a turisták szentségtörő és illetlen viselkedését. Legutóbb egy balinéz szakrális táncelőadás közben egy 28 éves német nő magamutogatóan meztelenre vetkőzött, és felment a színpadra. A rácsok mögött végezte.

Egy francia táncosnő 2010-ben az ausztrál őslakosok szent hegyén, az Ulurun dobta le magáról ruháját.

MIT SZÓLNÁNAK A FRANCIÁK, „HA EGY AUSZTRÁL FÉLMEZTELENÜL TÁNCOLNA A NOTRE-DAME OLTÁRÁN?” – REAGÁLT A HELYI KORMÁNY EGYIK MAGAS RANGÚ TISZTVISELŐJE.

A kambodzsai hatóságok 2018-ban kiutasítottak hét nyugati állampolgárt, akik „pornográf módon énekeltek és táncoltak” a 12. századból származó, híres Angkorvat-templomegyüttes közelében. A kambodzsai rendőrség fotóin egy csoport félig felöltözött, földön lejtő és hempergő ember látható.

Természetvédelem?

A turisták a népszerű helyeken az élővilágot is károsítják. Az amerikai nemzeti parkok nem győzik hangoztatni, hogy a látogatók hagyják békén az állatokat.

EGY HAWAIIRÓL ÉRKEZETT TURISTA MÁJUSBAN EGY ELKÓSZÁLT BÖLÉNYBÉBIT PRÓBÁLT VISSZATERELGETNI A CSORDÁJÁHOZ.

A kéretlen humán beavatkozás miatt a bocit teljesen kiközösítette a család, így a Yellowstone Nemzeti Park alkalmazottai kénytelenek voltak elaltatni a cseperedő bölényt. A férfi ezerdolláros büntetéssel úszta meg, hogy gyakorlatilag a vágóhídra küldte a szegény párát.

Az egyik virginiai nemzeti parkban a turisták vadlovakat etettek. Az egyik patás emiatt annyira agresszívvé vált, hogy át kellett költöztetni. Pedig „etetni, érinteni, ingerelni, megijeszteni vagy szándékosan megzavarni a vadon élő állatokat” szigorúan tilos – áll a Nemzeti Park Szolgálat kifüggesztett felhívásában.

Turistát mentettek a barlangi mentők

(Index nyomán Szent Korona Rádió)