Ruszofóbia: kitiltották az orosz turistákat Norvégiából

Norvégia tovább korlátozza az orosz turisták beutazását az Ukrajnában zajló háború miatt, május 29-től szinte minden beutazást blokkol – közölte csütörtökön az északi ország igazságügyi minisztériuma. Oroszország “tisztán diszkriminatívnak” nevezte a döntést, és közölte, hogy válaszolni fog.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Norvégia, amely NATO-tag, és amelynek az Északi-sarkvidéken csaknem 200 kilométeres (124 mérföldes) határa közös Oroszországgal, először 2022-ben vezetett be korlátozásokat az orosz turistavízumokra, nem sokkal azután, hogy Oroszország teljes körű inváziót kezdett Ukrajnában.

“A beutazási szabályok szigorításáról szóló döntés összhangban van azzal a norvég megközelítéssel, hogy Oroszország Ukrajna elleni illegális agressziós háborújára reagálva kiáll a szövetségesek és partnerek mellett” – mondta Emilie Enger Mehl igazságügyi miniszter egy közleményben.

Minden olyan orosz állampolgárt, akinek célja a turizmus és más, nem létfontosságú utazás, visszafordítanak a határon. Kivételt képezhetnek például a Norvégiában tartózkodó közeli családtagok meglátogatása esetén – áll a minisztérium közleményében.

“A változás azt jelenti, hogy a rendőrség megtagadhatja az utasítás hatálya alá tartozó orosz állampolgárok belépését”

– közölte a tárca.

Moszkvában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy az ilyen lépések “nem maradhatnak válasz nélkül”. Hozzátette: “Természetesen a döntés tisztán diszkriminatív. Nem fogadjuk el az ilyen döntéseket”.

Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő elmondta, hogy Oroszországnak nem áll szándékában megtiltani a belépést norvég állampolgároknak. “Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fognak megtorló intézkedéseket hozni. Lesznek” – mondta újságíróknak.

Válaszcsapás: Áttörés a harkovi fronton?

(Hetek nyomán Szent Korona Rádió)