A holland parlament megszavazta a “folyótól a tengerig” palesztinpárti szlogen bűncselekménnyé nyilvánítását

“From the river to the sea, Palestine will be free!” – hangzik a jelmondat. Bár a holland bíróság megerősítette, hogy ez a szlogen a szólásszabadság alá tartozik, a parlament elfogadta a törvényjavaslatot amely bűncselekménnyé nyilvánítaná a rigmust.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az indítványt a Geert Wilders vezette, az MTI szerint “radikális jobboldali”, valójában szélsőségesen zsidóbérenc Szabadságpárt (PVV) nyújtotta be szavazásra, azzal érvelve, hogy a jelmondat erőszakra való felhívásnak minősül. A jelmondat arra utal, hogy az ezt skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kellene létrehozni.

Rövid időn belül ez már a második alkalom, hogy a holland képviselőház vitát folytatott az antiszemitának vélt szlogennel kapcsolatban. Korábban a parlamenti többség megszavazta Diederik van Dijknek, a Református Politikai Párt politikusának javaslatát, amely megkönnyíti az ügyészség számára, hogy bűncselekménynek tekintse a jelmondat használatát a palesztinpárti tüntetéseken. Dilan Yesilgöz ügyvivő igazságügyi miniszter, a jobbközép Szabaddemokrata Néppárt politikusa erre reagálva jelezte, hogy az ügyészségre kívánja bízni a döntést a kérdésben. Geert Wilders üdvözölte a szavazás eredményét, de az új kormánykoalíció pártjai megosztottak a kérdésben.

A Pieter Omtzigt vezette Új Társadalmi Szerződés (NSC) jobbközép párt az intézkedés ellen szavazott, azzal az indokkal, hogy az veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.
“A politikusok nem léphetnek a bírák szerepébe azzal, hogy olyan kijelentések listáját állítják össze, amelyek szerintük bűncselekménynek minősülnek” – nyilatkozta Sandra Palmen, az NSC képviselője.

Tavaly az amszterdami fellebbviteli bíróság egy palesztinbarát aktivista ellen indított perben úgy döntött, hogy a “folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz” szlogen használata nem sért törvényt. A bíróság úgy ítélte meg, hogy “nincs szó fenyegetésről, uszításról vagy gyűlöletkeltésről”, amely a jelmondat használatából következne.

Rátámadtak a palesztinbarát tüntetőkre a cionisták Budapesten

A zsidók őrjöngenek: Írország és Spanyolország is elismerheti az önálló Palesztinát

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)