Megfigyelés magas foka – a kassza nélküli boltok az összes személyes adatodat felhasználják

Bár úgy hirdetik magukat ezek az önkiszolgáló boltok, hogy mindent a vásárlóért, valójában az emberek megfigyelésének tökéletesítésére, adataiknak uralására jönnek létre.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Korábban írtunk róla, hogy Magyarországon is elkezdtek építeni olyan önkiszolgáló boltokat, ahol humán erőforrás nélkül vásárolhatnak az emberek, ezzel is megölve a személyes kapcsolatokat és növelve a munkanélküliséget.

Amerikában viszont már ezeket is felülmúlták: a boltokban már fizetni sem kell! Leemeled a polcról ami kell és angolosan távozol. Hogyan lehetséges ez?

Természetesen Orwell módszerével: kamerák tucatjai figyelik mesterséges intelligenciával megspékelve a vásárlókat, majd az erre a célra kialakított applikáción keresztül kapják meg a számlát, végül az app leemeli a vásárló kártyájáról a pénzt.

Talán egyszerűen hangzik, de nézzük mi áll ennek a hátterében: ahhoz hogy ez működhessen az összes személyes adatodat meg kell adni, beleértve a bankkártyaadataidat. Innentől pedig a jó ég tudja csak mit csinálnak ezekkel az adatokkal. Az internetes csalóknak és hackereknek pedig csak könnyítik a munkájukat ezzel.

Vajon mennyire működik ez a típusú bolt?

Semennyire. Ilyen rendszerrel működő kassza nélküli boltot az Egyesült Államokban elsők között az Amazon vezetett be még 2018-ban. Az Amazon Go névre keresztelt kisboltok a cég szerint egy sarki üzletre hasonlítanak, ahol főleg előre elkészített élelmiszereket, üdítőket, és csomagolt termékeket lehet venni. A just walk out technológia annyira sikeresnek tűnt(?), hogy 2021-től az Amazon a sarki kisboltokra hasonlító Amazon Go-üzletek mellett Fresh elnevezésű szupermarketekben is bevezette. Ez akkor már tényleg azt jelentette, hogy több száz négyzetméteres, termékek széles választékát kínáló üzletekben lehetett kasszázás nélkül, egyszerűen a polcokról kosárba pakolással vásárolni.

A technológiát viszont már az elejétől problémák kísérték: sokan a vásárlás után órákkal kapták meg a számlájukat, másoknál teljesen más termékek kerültek a nyugtára, mint amelyeket a valóságban vettek. Megint mások a személyiségi jogaikat féltették a mesterséges intelligenciával felszerelt kameráktól, amelyek alkalmasak lehetnek a vásárlók biometrikus adatainak rögzítésére.

2023 elején aztán kiderült, hogy a futurisztikus kísérlet nem egészen úgy működik, ahogy azt az Amazon előadta. A cég ugyanis azzal reklámozta az új boltjait, hogy a vevők vásárlásait az üzletekbe felszerelt kamerák, és a polcokon lévő szenzorok figyelik, ezek adatait pedig egy mesterséges intelligenciát használó szoftver elemzi ki.

A valóságban azonban egy kiszivárgott dokumentum szerint a vásárlások nagy részét a kamerákon keresztül emberek figyelték Indiából, akik manuálisan rögzítették, ki mit vesz.

Az Amazon persze előre tudta, hogy a szoftverük nem fog tudni mindig minden polcról leemelt terméket tökéletesen rögzíteni, így volt egy olyan része a rendszerüknek, hogy a nem egyértelmű eseteket a kamerákon keresztül a dolgozóknak kellett ellenőriznie. Az Information elnevezésű laphoz kiszivárgott belső jelentésben az állt, hogy az eredeti tervek szerint a vásárlások 5 százalékát kellett volna utólag manuálisan ellenőrizni, a valóságban azonban a vásárlások 70 százalékát ellenőrizték végig utólag Indiából. Az Amazon tagadta ezeket a híreket, szerintük az Indiában erre alkalmazott körülbelül 1000 dolgozójuk csak a mesterséges intelligencia tanulását segítendő nézegeti a kamerákon keresztül a vásárlókat.

Szenzorok egy Amazon Go üzletben, Seattle-ben (Forrás: Telex)

Végül idén be is jelentette az Amazon, hogy kivezeti ezeket az üzleteit a piacról. Szépen csendben eltárolva vásárlóik adatait…

Bessenyei Attila, a vállalati szoftverek fejlesztésével és önkiszolgáló kasszák üzemeltetésével is foglalkozó székesfehérvári cég, a Laurel ügyvezető-tulajdonosa nyilatkozott arról, hogy idehaza mennyire lehetnek ezek a boltok sikeresek, egyáltalán lehetséges e ez.

Szerinte ez a technológia nem elég érett és fejlett még, nagyon nehéz ugyanis a vásárlókat nagy területen, kameráról kamerára követni – ezt mutatta meg az Amazon példája is.

Az is kérdés, hogy reagálnának a magyar vásárlók egy ilyen újításra, amikor néhány éve a Lidl majdnem kizárólag önkiszolgáló kasszákkal működő kísérletét is közfelháborodás kísérte. Ráadásul az aktuális irány Magyarországon éppen az, hogy az alkotmányba rögzíthetik a készpénzhasználathoz való jogot, vagyis a politika sem biztos, hogy tárt karokkal fogadna egy ilyen újítást.

Szép, új világ – személyzet nélküli “okos-bolt” jön Magyarországra

A HVIM is követeli a készpénz használatának védelmét

(Telex.hu nyomán Szent Korona Rádió)