Szép, új világ – személyzet nélküli “okos-bolt” jön Magyarországra

A külföldön már használatban lévő módszert itthon úgy adják el, mintha kedvezőbb feltételeket teremtene a vevőnek és nyereséget a cégnek, közben pedig csak növeli a munkanélküliséget és kiszolgálja a modernizációt és a technokráciát.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Úgy tűnik, már idén nyáron elindulnak az első távfelügyelt boltok Magyarországon – írja a Menedzsment Fórum. A külföldön már eredményesen működő, „vegyes” modellt a Laurel Kft. adaptálta a hazai viszonyokra. A technológia révén a hagyományos üzletek átalakítást követően személyzet jelenléte nélkül is nyitva tarthatnak, akár 24/7-es üzemmódban.

A cég a május 15-i szakmai konferenciáján mutatja be kész megoldását, melynek bevezetése már több bolthálózatnál is előkészítés alatt van. A vállalat szerint az újdonság nemcsak a vásárlók és a kereskedők számára hoz előrelépést, hanem egy fokozódó társadalmi probléma kezelésében is segíthet.

Jól látszik, hogy még a kereskedelem legnagyobb, globális szereplői is keresik, hogyan lehet a leghatékonyabban, leggazdaságosabban bevezetni az automatizált boltokat. Az Amazon például a közelmúltban hátrált ki a nagy méretű üzleteinél a Just walk out koncepcióból, valamint a gépi látás technológiájából. A mi kidolgozott megoldásunk teljesen automata üzemmódú, akár konténerméretű üzlet működtetésére is alkalmas, de elemzéseink szerint a hazai piacon jelenleg az úgynevezett hibrid modellre van nagyobb igény

– mondta Bessenyei István, a Laurel Kft. tulajdonosa.

Mi nem értünk egyet azzal, hogy ez megoldást jelentene bármiféle problémára. Sőt, a modern embert gyakorlatilag kényszeríti az emberek és kapcsolatok nélküli életre, illetve a fogyasztói társadalmat erősíti.

Eddig csak a készpénzt akarták elvenni (kisebb nagyobb sikerrel) a magyaroktól, most már a személyes kontaktot is kivennék a vásárláskor. Nehogy emberekkel kommunikáljon az ember. Gépek veszik körül, irányítják a környezetét, míg maga is gépszerűen nem kezd működni. Orwell meg csak pislog, hogy ez nem jutott eszébe.

Éljen a technokrácia: Műtét közben gyilkolhatott a sebészrobot

AI vezérelt öngyilkos kapszula lenne a “jövő”?

A HVIM is követeli a készpénz használatának védelmét

(Index.hu nyomán Szent Korona Rádió)