Budapesten járt Mahmúd Ahmadinezsád, volt iráni elnök, informális béketárgyalás lehet a háttérben?

Sajtóinformációk szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására Budapesten tart előadást Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök. A Mazsihisz mélységes felháborodásának adott hangot. Az Index megkeresésére válaszolt Külgazdasági és Külügyminisztérium. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Iráni lapok úgy tudják, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rektorának, Deli Gergelynek az invitálására kedden és szerdán tartott, tart előadást az NKE-n Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök. A meghívás a „közös értékek a globális környezetben” témáról szóló tudományos találkozóra érkezhetett.

A Euronews úgy értesült, hogy a rendezvényt május 6–11. között tartják az NKE-n, de valószínűleg zárt körű a tanácskozás. Irán korábbi elnöke a környezetet károsító veszélyek kezelésének fontosságáról mondhat beszédet.

A Hetek szerint Mahmúd Ahmadinezsád – aki 2005-től 2013-ig töltötte be az elnöki tisztséget – egy előadást már megtartott az NKE-n, amit szerdán egy újabb követhet. A lap rátalált egy olyan fényképre is, amelyen Mahmúd Ahmadinezsád és kísérete látható a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Informális egyeztetés lehet a háttérben?

Az Index, diplomácia világára rálátó forrása szerint a volt iráni elnök váratlan budapesti látogatása egy harmadik fél által szervezett találkozó is lehet, ahol informálisan egyeztethet a közel-keleti háborús helyzetről és annak békés rendezéséről, a további eszkaláció megelőzéséről, azonban a Külgazdasági és Külügyminisztérium ezt tagadta:

“A kormány nem fogadta a volt iráni elnököt. Programja egyetemi program. Magyarországon az egyetemeken oktatási és szólásszabadság van. A kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba.”

Megtartotta a zsidó ajvékolás ellenére az előadását a volt Iráni elnök

Csoda történt Magyarországon: nem a zsidók akarata érvényesült, előadást tarthatott a volt iráni elnök

(Index nyomán Szent Korona Rádió)