Nemet váltott, hogy női börtönbe tölthesse a büntetését

A transztörvény tavalyi elfogadása óta a spanyol börtönökben többször fordult elő visszaélés a férfi elítéltek körében, akik nőnek vallják magukat, hogy kedvezményeket kapjanak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Újabb rab élt vissza a nemváltást könnyítő transztörvény adta lehetőségekkel Spanyolországban. Az északi Oviedo egyik börtönében egy bántalmazásért elítélt fogoly transzneműnek vallotta magát, hogy a férfiaknak fenntartott részleg helyett a vegyes szárnyba kerülhessen.

A szélsőbaloldali Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) által kidolgozott transztörvényt 2023 februárjában hagyták végleg jóvá.

Azóta a nemváltás játszi könnyedséggel hajtható végre Spanyolországban, ugyanis semmi mást nem kell hozzá tenni, mint besétálni az anyakönyvi hivatalba, kitölteni egy papírt, majd néhány hét múlva megerősíteni a döntést.

A nemváltóknak nincs szükségük sem orvosi, sem bírósági végzésre az eljárás megindításához, ráadásul azt sem kell vállalniuk, hogy a jövőben hormonterápián vagy sebészi beavatkozáson vesznek részt, hogy választott nemükhöz igazodjanak.

A transztörvény elfogadása óta az elítéltek körében többször történtek már visszaélések, de az előírások értelmében nem lehet megvonni tőlük a nemváltás jogát.

Az oviedói fogoly azért van rács mögött április óta, mert bántalmazta a feleségét, de már korábbi partnereit is zaklatta.

Egy év hat hónapra ítélték el, de még vár rá egy tárgyalás, mivel nem fizet gyerektartást.

Bántalmazott felesége – miután értesült a nemváltásról – szerette volna elérni, hogy a férfi ne találkozhasson a gyerekeivel, de a bíróság végül ezt nem tette lehetővé, így a férfi, aki immár nő, továbbra is órákat tölthet el a gyerekeivel vasárnaponként.

A történtek miatt a spanyol feministák újabb panaszt nyújtottak be az ENSZ-hez, melyben kiemelték, hogy az új spanyol transzjog gyakorlatilag lehetőséget ad a bántalmazóknak arra, hogy szemérmetlenül és korlátlanul megsértsék a nők jogait.

A transztörvény hatálybalépése előtt az annak kidolgozásáért felelős Irene Montero volt szélsőbaloldali esélyegyenlőségi miniszter kijelentette: „nem lesz egyetlen férfi sem” Spanyolországban, aki „bemegy majd az anyakönyvi hivatalba” és azt mondja, hogy „ő egy másik személy”, csak azért, hogy néhány feltételezett előnyhöz juthasson hozzá.

A jobboldalinak nevezett Vox az X-en ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a transzjog fenyegetést jelent a nőkre és a gyermekekre nézve is.

Amerikában már az államoknak kell fizetni a nemátalakító műtétekért

Buzikat áldott meg egy katolikus pap Amerikában

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)