Franciaország „elvesztette” Nigert – a csapataik kivonásáról tárgyalnak

Nem utolsósorban a nyugat-afrikai országban lezajlott tüntetések miatt döntöttek így, hiszen azon az egykori gyarmati hatalom csapatainak kivonását követelték, Emmanuel Macron francia elnök most „meghátrált”.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az elmúlt napokban több ezer ember tüntetett Nigerben a francia csapatok kivonásáért az 1958. december 18. óta Franciaországtól független országukból.

Franciaország a tüntetések hatására váratlanul  bejelentette, hogy most visszavonja a Nigerben állomásozó 1500 katonáját.

Párizs most tárgyal Nigerrel csapatainak rendezett kivonásáról az országból. A párizsi kormány azonban mindeddig nem volt hajlandó meggondolni a csapatok kivonását.

A tüntetőkön kívül maga a nigeri kormány is többször szorgalmazta a francia katonák kivonását, arra hivatkozva, hogy Franciaország „kirívó beavatkozást” mutatott Niger belügyeibe.

A katonák egy részének vissza kell térnie Franciaországba. Egy másik részt az egykori francia gyarmatra, Csádba helyeznek át.

A nigériai elnöki gárda július végén niameyi palotájában letartóztatta a 2021 óta hivatalban lévő Bazoum elnököt, majd eltávolította a hatalomból. A nigeri katonai hatalomátvétel 2020 óta a hatodik volt a régióban.

Az új nigeri vezetők augusztus elején felmondták a kétoldalú védelmi megállapodásokat Franciaországgal. Az országban állomásozó 1500 francia katona hadműveleteit azóta felfüggesztették. Eddig a három bázison, Niameyben, Ouallamban és Ayérouban tartanak ki a mali határ közelében.

A katonai kormány által kinevezett miniszterelnök, Ali Lamine Zeine korábban kijelentette, hogy a francia fegyveres erők most „illegálisan” tartózkodnak Nigerben.

Macron a múlt héten támogatta a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) kemény álláspontját, beleértve a katonai akciókkal való fenyegetést is. De még a „nyugat által irányított” ECOWAS-tól is aligha várható, hogy beavatkozzon Nigerben.

Nigeri válság: kiutasították az országból a francia nagykövetet

Hat újabb országgal bővülnek a BRICS-országok

(Unser Mitteleuropa nyomán Szent Korona Rádió)