Lezárult az ajánlásgyűjtés – ők maradtak főpolgármester jelöltek

A választás.hu által közzétett adatok szerint az indulók közül csak ötnek sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges aláírásokat. A főpolgármester-jelöltek között Szentkirályi Alexandra, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid is szerepelnek.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A választás.hu által közzétett adatok szerint az eredetileg bejelentett 15 indulóból mindösszesen ötnek, Szentkirályi Alexandrának, Vitézy Dávidnak, Karácsony Gergelynek, a Mi Hazánk jelöltjének, Grundtner Andrásnak, valamint a független Vas Annamáriának sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges ötezer aláírást.

Az ajánlásokat elsőként Szentkirályi Alexandrának, a kormánypártok jelöltjének sikerült összegyűjtenie, és leadnia a Nemzeti Választási Bizottságnak. Őt követte a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Grundtner András, aki május másodikára gyűjtötte össze a szükséges mennyiségű szavazatot.

A sort Vitézy Dávid független, és az LMP által támogatott jelölt követte, akik harmadikként adták le a választáson való induláshoz elengedhetetlen ötezer ajánlást.

Karácsony Gergely mindenki meglepetésére utolsóként adta le a szükséges mennyiségű ajánlást, ami néhány napja még találgatásokra adott okot. A főpolgármester néhány órával ezelőtt jelentette be a Facebookon, hogy végül neki is sikerült összegyűjtenie a megfelelő mennyiségű ajánlást.

Szintén összegyűjtötte a főpolgármester-jelöltséghez szükséges aláírásokat Vas Annamária független jelölt.

Számos, a választáson indulni kívánó jelölt azonban nem tudta összegyűjteni a megfelelő mennyiségű ajánlást. Így járt Ferenczik József, az Új Magyar Birodalmi Mozgalom és Kovács István, a Nemzetegyesítő Mozgalom jelöltje is.

Mostanra több fővárosi lista is felkerült a Nemzeti Választási Iroda honlapjára, amelyből kiderült, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 15 főt felsorakoztató listájának első helyén Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere került, őt követi Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna, a párt két társelnöke.

A fővárosi listát állító pártok között megtalálható a Fidesz–KDNP is, amelyet a honlap szerint elsőként vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda.

A lista érdekessége, hogy Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt mellett további 95 személy szerepel rajta, többek között Sára Botond, a kormánypártok józsefvárosi polgármesterjelöltje, Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, illetve Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere is.

A harmadik, Demokratikus Koalíció és két mikropárt, a Párbeszéd és az MSZP által vezetett lista is elérhetővé vált mostanra a választás.hu oldalon. A listavezető továbbra is Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester, akit Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere követ.

 A listán helyet kapott Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is, annak ellenére, hogy egy április végén tartott háttérbeszélgetésen a politikus újságírói kérdésre válaszolva karakteresen kijelentette, nem fog szerepelni egyik párt listáján sem.

A Nemzeti Választási Iroda honlapjára mostanáig nem került fel többek között Vitézy Dávid és a Momentum listája sem. Amint újabb lista kerül fel a választás.hu oldalára, frissítjük cikkünket.

Szentkirályi megtrollkodta Karácsonyt

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)