“Csak gyerek” – ezzel védik a Deák téri gyilkost

Alig egy méterre egymástól hallgatták a védői perbeszédeket az elkövetők és az áldozatuk apja. Nemsokára lezárul a négy évvel ezelőtt történt Deák téri késelés tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken, még a hónap végén ítélet születhet – írja a Kuruc. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Bilinccsel a csuklón és a bokán, oldalukon a büntetés-végrehajtás kommandósaival lépett be a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe Cs. Krisztián és J. Marcell. A súlyos bűncselekménnyel vádolt fiatalok a vádlottak padján, alig egy méterre egyik áldozatuk apjától ültek. Az ügy harmadrendű vádlottja, J. Dániel, J. Marcell ikertestvére kíséret nélkül, szabadon érkezett a Markó utcai épületbe.

Még 2020 tavaszán történt, hogy két, már rendőrségi múlttal rendelkező társaság csapott össze a hajnali órákban a Deák Ferenc téren. Május 22-én ünnepelte születésnapját az akkor mindössze 16 éves Martinovics László, akit a szintén születésnapozó Cs. Krisztián halálra késelt. A szúrások nemcsak a fiatalt, de egy barátját is érték, a 20 éves Khéli Gergely szintén a penge áldozatául esett.

Cs. Krisztiánt és társait, J. Dánielt és J. Marcellt letartóztatásba helyezték, utóbbit mégis kiengedték, majd visszakerült a súlyos kényszerintézkedés hatálya alá. J. Marcellt ezúttal ugyanis súlyos testi sértéssel és garázdasággal gyanúsították meg, miután betörte apja orrát, a lépcsőházban pedig az ikertestvérével, J. Dániellel verekedett össze, aki a Deák téri késelés harmadrendű gyanúsítottja.

A bíróság 2022 márciusában döntött a garázdasággal és rablással vádolt résztvevők büntetéséről. Őket felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve pénzbüntetésre ítélték.

Magas biztonsági kockázat

Hétfő reggel a védői perbeszédekkel folytatódott a Deák téri kettős gyilkosság tárgyalása, ahol Cs. Krisztián ügyvédje hosszan és részletesen idézte fel annak a tragikus estének az eseményeit. Hangsúlyozta, ez volt az első olyan hétvége a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások után – amely “a fiatalokat frusztráltsággal töltötte el” –, amikor ismét szabadon szórakozhattak. A 21 éves “fiú” azóta is magas biztonsági kockázatú fogvatartottként éli az életét a börtön falain belül.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendőrség a nyomozás idején nem várta meg, hogy a 18 év alatti tanúnak a gyámját értesítsék a történtekről, hanem azonnal megkezdték a kihallgatását. Az ügyvéd ezért kérte az ügyben eljáró bírót, dr. Berczeli Sándort, hogy ne értékelje bizonyítékként a vallomást. Meglátása szerint több eljárási hiba is történt a nyomozás ideje alatt.

Perbeszédében végül kérte, hogy mentse fel védencét a csoportosan elkövetett rablás vádpontja alól. A késeléssel kapcsolatban úgy véli, hogy nem az emberölés volt a célja, így indítványozta, hogy halált okozó testi sértésnek minősítse a vádat a bíró. Ha pedig ezt nem osztja a bíróság, akkor “legyen figyelemmel a vádlott családi hátterére”.

– A jog szerint már felnőtt, szerintem csak gyerek volt – mondta védencével kapcsolatban, amikor kitért arra, hogy Cs. Krisztián “nem egy harmonikus családból származik”. A vádlottat korábban súlyosan elhanyagolta a családja, indulatkezelési problémákkal küzd, testvéreit ő látta el a szülők helyett.

A jogi képviselő utalt arra is, hogy a gyermekvédelmi rendszerbe csak évek múltán, a tragédia idején került be. Öt éven át, bár ismerték a sorsát, nem lépett közbe a gyermekjóléti szolgálat.

Emberölés, garázdaság, rablás

A vádirat szerint az emberölés vádlottja 18. születésnapját ünnepelte egy 19 éves testvérpárral. Este az V. kerületi Deák téren, a gördeszkapálya melletti padoknál tartózkodtak, amikor a társaságukban lévő 17 éves lány elvett egy padon alvó fiatal férfi mellől egy hangfalat. Emiatt a vádlottak és az alvó férfi társasága között szóváltás alakult ki, és a három vádlott férfi megütötte a sértetteket, a 18 éves vádlott pedig az egyik sértettet késsel combon szúrta, ököllel arcon ütötte, majd az ütés erejétől hátra eső férfit megrúgta – ismertette a főügyész. Hozzáfűzte, a sértettek ezután is követték a társaságot, hogy visszaszerezzék tőlük a hangfalat, a további verekedést viszont egy elhaladó járőrautó félbeszakította, amelynek láttán a vádlottak elszaladtak a helyszínről.

Később, hajnalban az V. kerületben, a Hercegprímás utcai gyalogátkelőhelynél két társaság között dulakodás alakult ki, amelybe a 18 éves vádlott és két 19 éves társa is bekapcsolódott. A verekedés közben a 18 éves vádlott késsel háton, majd többször mellkason szúrt egy 16 éves fiút, aki a szúrások után összeesett, de még eszméleténél volt, amikor az egyik 19 éves vádlott testvére támogatásával többször fejbe rúgta.

A szúrások miatt eleve nagy fájdalmakat átélő, még életben lévő sértettnek a bántalmazás fokozott fájdalmat és szenvedést okozott, de még felállt a földről, tett néhány lépést, majd összeesett és a helyszínen meghalt. Halálát a mellkasát ért szúrások okozták. A késelő egy 20 éves sértettel is dulakodni kezdett, akit szintén halálra szúrt.

A Fővárosi Főügyészség az akkor 18 éves késelőt több ember sérelmére elkövetett emberöléssel, a 19 éves testvérpárt – egyiküket mint bűnsegédet – különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletével vádolja.

Saját családjára is rátámadt a Deák téri gyilkosság gyanúsítottja

“Mindjárt beugrok bokszolni!” – Bemutatták a Deák téri kettős gyilkosságról készült felvételeket

(Kuruc nyomán Szent Korona Rádió)