Nigeri válság: kiutasították az országból a francia nagykövetet

Negyvennyolc órát adott Franciaország nigeri nagykövetének az ország elhagyására a hatalmat július 26-án megragadó junta. Ezt a nigeri külügyminisztérium tudatta közleményben.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

“Miután Franciaország Niameyba akkreditált nagykövete nem volt hajlandó a minisztérium kérésére megjelenni pénteken beszélgetésre és a francia kormány más, Niger érdekeivel ellentétes lépései miatt, a hatóságok úgy döntöttek, hogy visszavonják Sylvain Itte megbízatásához való hozzájárulásukat, és feszólítják, hogy negyvennyolc órán belül hagyja el az országot” – áll a közleményben.

A pénteki döntés egy sor Franciaországgal szemben ellenséges nyilatkozatot és tüntetést követ, amióta a testőrség július 26-án megdöntötte Mohamed Bazoum demokratikus elnök hatalmát, akit a családjával azóta is fogva tartanak.

A junta azzal vádolta meg Franciaországot, hogy katonailag be akar avatkozni Nigerben Mohamed Bazoum visszahelyezése érdekében, és azt állította, hogy a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) az egykori gyarmattartó Franciaország zsoldjában áll.

Az ECOWAS súlyos szankciókat rendelt el Niger ellen az államcsíny után, és azzal fenyegette meg a juntát, hogy hadsereget vet be az alkotmányos rend helyreállítása érdekében.

Franciaország 1500 katonát állomásoztat Nigerben, akik Bazoum elnök rendszerének segítettek a Nigert és a Száhel-övezet nagy részét vérbe borító dzsihádisták elleni harcban.

A junta vezetője, Abdrahmane Tchiani dandártábornok két rendeletet írt alá, amelyben engedélyezi, hogy a Burkina Fasó-i és mali biztonsági erők agresszió esetén beavatkozzanak Niger területén – közölte csütörtök este a junta egyik magas rangú vezetője, Oumarou Ibrahim Sidi, miután fogadták a két ország Niameybe látogató küldöttségét. (MTI)

Fekete humor: Európa helyett Brazíliában kötöttek ki a nigériai migránsok – videó

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)