Szív- és cukorbetegséget okoznak a vegán ételek!

Egyes vegán élelmiszerek növelhetik a szív- és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Azt, amit minden normális gondolkodású ember mondott eddig, hogy a műhús ártalmas, azt végre most kutatók is alátámasztották.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Korábban már írtunk róla, hogy a műhúst forgalmazó gyorséttermeket ellenőrizték és vizsgálták a kutatók, ahol szintén hasonló eredmény jött ki: NEM egészségesebbek, sőt ártalmasabbak a vegán ételek!

Újabb kutatást végeztek, amiből kiderült, hogy a növényi alapú húspótlók bár alacsony zsírtartalmuk miatt egészségesebbnek tűnhetnek, mint a húskészítmények, valójában közel sem annyira táplálóak, mint azt gondolhatnánk. Sőt, nagyon úgy tűnik, hogy növelhetik a szív- és a cukorbetegség kockázatát azoknál, akik rendszeresen és hosszabb ideig fogyasztják őket – írta meg a Penzcentrum.

Természetesen nem a zöldségekről és a gabonákról van szó. Egy friss kutatásban a növényi alapú húspótló termékeket vizsgálták meg, amelyek nem feltétlenül jelentenek egészséges alternatívát a valódi húsokhoz képest. A DailyMail cikke szerint az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban jelent meg az a tanulmány, amely megállapította, hogy azok a személyek, akik legalább nyolc héten át fogyasztottak ilyen termékeket, magasabb vércukorszintet mutattak, mint azok, akik hagyományos húsokból főztek. A vegán élelmiszerek tehát növelhetik a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Az egészben az az érdekesség, hogy korábban úgy gondolták, a növényi alapú étrend segíthet akár 25 százalékkal is csökkenteni a cukorbetegség kockázatát. A kutatók jelezték, hogy az előnyös tulajdonságok kizárólag a teljes értékű élelmiszerek fogyasztására vonatkoznak, nem pedig az ultrafeldolgozott, húspótló termékekre.

Bővült a piac

A növényi alapú húsok piaca az utóbbi években jelentősen bővült. A felmérések szerint a globális bevételek tavaly már meghaladták a 10 milliárd dollárt. Viszonyításként felhozták, hogy ez több mint kétszerese a 2018-as adatnak. Emily Gelsomin, a Massachusetts General Hospital vezető klinikai táplálkozási szakértője kiemelte, hogy az említett élelmiszerek jelentős mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat és sót. Mindegyik összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, valamint a korai halálozással.

Hogyan bizonyították?

A Szingapúri Egyetem tudósai kutatást végeztek 89 szingapúri lakoson, akiknél fennállt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Két csoportot alkottak belőlük, volt aki továbbra is a hagyományos húsokat fogyasztotta, a többiek viszont műhúsokat ettek. A kutatók megfigyelték, milyen formában változik az emberek nátrium- és koleszterinszintje, valamint folyamatosan nyomon követtél a vércukorszintjét. Kiderült, hogy bár a koleszterinszint nem változott, azoknál, akik műhúsokat ettek, magasabb volt a vércukor- és a nátriumszint.

Egy másik, ausztrál kutatás is alátámasztja, hogy az egyes növényi alapú darált húsok sótartalma meghaladja az ajánlott napi mennyiséget. A lengyelek tanulmánya pedig azt mutatta ki, hogy a vércukorszint emelkedése és az ultrafeldolgozott műhúsok fogyasztása jelentősen összefügg.

Kutatás bizonyította: nem egészségesebbek a vegán verziók, mint a húsos ételek

Napi jó hír: a kutyának sem kell a “vegán” műhús

Jön a 3D-nyomtatott vegán műpolip – Az eljárás részleteit nem közölte a cég

(Agroinform.hu nyomán Szent Korona Rádió)