Újabb Árpád-házi királyok azonosításában segíthet a híres gróf feleségének genetikai analízise

A kutatók szerint II. Vak Béla felesége egyik leszármazottjának vizsgálata közelebb viheti a kutatókat több királyunk beazonosításában is.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A Magyaraságkutató Intézet (MKI) Archeogenetikai Kutatóközpontjának kutatói Nagycenken, a Széchenyi-mauzóleumban folytatnak archeogenetikai kutatásokat: Széchényiné Wurmbrand Franciska genetikai analízise további Árpád-házi királyok azonosításában segíthet.

Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett: a székesfehérvári osszárium feltárása és a vizsgálatok folyamatosan zajlanak. Felidézte, a feltárt csontvázak mintáinak mindegyikén megtörtént a genetikai vizsgálat. Százharminc minta esetében azonban olyan mértékben degradálódott a genetikai örökítőanyag, hogy azokat más módszerrel is meg kell vizsgálni.

Az Árpád-háziak esetében III. Béla férfiakban öröklődő DNS-szakasza ismeretében nagyon könnyen megmondható, hogy valamelyik férficsontváz Árpád-házi-e vagy sem

 – hangsúlyozta a főigazgató. Elmondta: ahhoz, hogy a beazonosítás megtörténjen, több módszer is van: az egyik az, hogy egy nagyon közeli hozzátartozótól vesznek mintát összehasonlítás céljából. A közeli genetikai rokonság bizonyítja a személy kilétét – tette hozzá. Kásler Miklós elmondása szerint a vizsgálatokhoz referenciaszemélyek szükségesek.

Kilenc referenciaszemély kellene Európából ahhoz, hogy az Árpád-házi, valamint a vegyes házi királyokat is könnyen és nagyon biztosan beazonosíthassuk

Hozzátette: van egy másik módszer is, mely révén egy matematikai algoritmussal számolhatók ki a nemzedékek, illetve van egy harmadik lehetőség is, amikor a leányokban öröklődő genetikai anyagot határozzák meg, mivel az első generációban markánsan megjelenik az apai mellett az anyai átörökítőanyag is.

A munkatársainkkal együtt eljutottunk 23 nemzedék után Wurmbrand Franciskához, aki gróf Széchényi Lajos felesége volt az 1800-as évek elején. Ő a huszonharmadik leányági leszármazottja II. Vak Béla feleségének, Szerbiai Ilonának

– fogalmazott Kásler Miklós.

Kiemelte: Széchényiné Wurmbrand Franciska grófnő (1797–1873) családját megvizsgálva anyai egyenes ágon el lehet jutni az Árpád-házba házasodott Szerbiai Ilonáig (Jolán), aki II. Vak Béla felesége volt. Szerbiai Ilona gyermeke volt II. Géza, II. László, valamint IV. István király is.

A mitokondriális öröklődés, valamint a genetika szabályait és törvényeit figyelembe véve Wurmbrand Franciska, II. Géza, II. László, valamint IV. István mitokondriális haplocsoportja megegyezik. Wurmbrand Franciska genetikai vizsgálata ezáltal közelebb viheti a kutatókat nevezett királyaink beazonosításában – hangsúlyozta a főigazgató.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)

Nincs még egy ilyen szakrális tárgy a világon, mint a magyar Szent Korona

Ezért kellett átruházni a Szent Korona hatalmát