FSZB: a terroristáknak két menekülési útvonaluk volt Ukrajnába

Két menekülési útvonalat készítettek elő Ukrajnában azoknak a terroristáknak, akik a múlt hónapban Moszkva mellett megtámadtak egy zsúfolt koncerttermet – közölte vasárnap az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Az FSZB részleteket mutatott be kihallgatási videókból, amelyeken a gyanúsítottak bevallották, hogy pénzt ígértek nekik Kijevben.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Március 22-én négy tádzsik állampolgár tüzet nyitott a Crocus City Hall koncert helyszínen, majd felgyújtotta az épületet. A támadásban összesen 145 ember halt meg és több mint 500-an megsebesültek.

A támadókat másnap őrizetbe vették, miközben autóval próbáltak Ukrajnába menekülni – közölték a hatóságok. A következő napokban további gyanúsítottakat tartóztattak le, többségük tádzsik származású.

Az Iszlám Állam Khoraszán (ISIS-K) nevű dzsihadista csoport vállalta magára a támadást. Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője azonban felvetette, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna is kapcsolatban áll a támadással, esetleg iszlamistákat használva proxyként. Ukrajna és nyugati támogatói tagadták a részvételt. Az afganisztáni tálibok is tájékoztatást adtak ki az “Iszlám Államról”.

Az orosz Pervij Kanal televízióban sugárzott kihallgatási videókon a gyanúsítottak azt mondták, hogy a Szajfullo néven ismert összekötőjük utasításait követték. A hatóságok jelenleg a személyazonosságának megállapításán dolgoznak.

(Orosz Hírek nyomán Szent Korona Rádió)

A tálibok szerint is az USA és Izrael áll az “Iszlám Állam” mögött

Újabb terrortámadást akadályoztak meg Oroszországban