Győzelem vagy vereség? Izrael kivonta csapatai jelentős részét Gázából

Kivonták az izraeli csapatok jelentős részét a Gázai övezetből – jelentette Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója az izraeli hadsereg szóvivőjére hivatkozva. Fontos leszögezni: Gáza egyik részét sem tudták teljesen elfoglalni, és voltak olyan területei a városállamnak, ahol nem is járt az IDF.

A jelentés alapján az övezet déli részében mindössze egy dandárt hagytak, hogy megakadályozza (!) a gázaiak visszatérését (!) az övezet északi és középső részére. Néhány órával a csapatkivonás után öt rakétát lőttek ki a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz térségéből a határ túloldalán fekvő izraeli településekre.

A hadsereg tájékoztatója szerint a rakéták egy részét elfogta a Vaskupola légvédelmi rendszer, áldozatokról és anyagi kárról nem érkezett információ.

A csapatkivonás előtt Hán-Júnisz egyik lakónegyedében az izraeliek találtak még egy újabb Hamász-alagutat, melyben bunkereket és fegyverraktárakat tártak fel.

A csapatkivonási döntés nem egészen két nappal az után született, hogy Izrael Washington kérésére engedélyezte a humanitárius segélyek szállítását az asdódi kikötőből az övezet északnyugati csücskében fekvő erezi átkelőhely igénybevételével.

Izrael ugyanakkor továbbra is megakadályozza a közel 1,3 millió, az övezet északi részéből délre evakuált gázai hazatérését, északon mintegy 150-300 ezer olyan palesztin maradt, aki nem hagyta el otthonát.

Az IDF gázai haderejét nem először csökkentették. Az első ilyen cselekményre január közepén került sor, amikor a hadsereg bejelentette, hogy megszerezte az ellenőrzést a térség északi része fölött. Az izraeli túszok szabadon engedéséről és a tűzszünetről folytatott tárgyalásokért cserébe a Hamász az összes izraeli katona kivonását és a visszaköltözés engedélyezését követeli az északi és a középső részekbe.

Izraeli propaganda: egyetlen lépésre vagyunk a győzelemtől

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Izraelnek már csak egyetlen lépésre van szüksége a győzelemhez a Hamász elleni háborúban. Előrejelzését a kormány vasárnapi ülésének kezdetén közölte. Netanjahu kijelentette, hogy hogy már fél év eltelt a háború kezdete óta, az eddig elért eredmények pedig nagyszerűek. Utalt rá, hogy 133, a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz még mindig fogságban van. Azok kiszabadítása viszont nem Izraeltől függ.

Nem Izrael, hanem a Hamász akadályozza a megállapodást

– hangoztatta az izraeli kormányfő a hazugságot. „Szélsőséges követeléseinek célja, hogy érintetlenül fennmaradjon a háború befejezésével. Hogy képes legyen túlélni, és talpra állni, veszélyeztetni állampolgárainkat és katonáinkat” – állapította meg.

Izrael szerint nem szabad engedni, az ugyanis azt eredményezné, hogy a Hamász a jövőben újra megkísérelné megismételni a hírhedt októberi támadást.

A behódolás a Hamász követeléseinek lehetővé tenné számára, hogy ígérete szerint újra és újra megpróbálja megismételni az október 7-i bűnöket. A Hamász azt reméli, hogy a kívülről és belülről érkező nyomás arra készteti Izraelt, hogy megadja magát ezeknek a szélsőséges követeléseknek. Ez nem fog megtörténni. Izrael kész az egyezségre, Izrael nem hajlandó megadni magát

– mondta Netanjahu.

Úgy látja, hogy Izraelben egységes az álláspont abban, hogy a győzelemig kell folytatni a harcot.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Economist: Izrael 75 éves fennállásának legrosszabb pályájára kerülhet, amely végtelen megszállással jár

Izrael most tényleg belenyúlt a méhkasba? Végre lépésre szánja el magát Irán?