Civil gépnek álcázott kamikaze drónnal támadtak az ukránok orosz civilekre?

Egy Oroszországban becsapódó drón okozott robbanást egy katonai gyár területén. Egyes feltételezések szerint a jármű valójában egy civil gépnek álcázott katonai eszköz, ami ha beigazolódik, ismét komoly kérdéseket vet fel az ukránok becsületéről.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Több videó is nyilvánosságra került egy Oroszországban becsapódó drónról. A videók tanúsága szerint a támadás egy nagyobb robbanást eredményezett, az még nem tisztázott, hogy a célul kitűzött katonai gyárat, vagy a mellette lévő munkásszállót érte a csapás. Az orosz források továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy a felvételeken szereplő szerkezet nem katonai drónra, sokkal inkább egy kisrepülőgépre emlékeztet.

Jelabugában, Tatárföldön csapódott be több drón is Oroszországban, amiről videófelvételeket is készítettek – írja az Index.

Az első videón egy Sahíd drónösszeszerelő üzemet ért támadás. Az orosz média azt állítja, hogy ezek a drónok UJ–22 Airborne típusúak lehetnek. Ez a drón nagy távolságot képes megtenni. Egyes jelentések szerint 1600 kilométert képes repülni.

A második videón pedig egy üzletet támadtak. Egy ismert blogger, Roman Srajk például felvetette, hogy a drónok talán nem is a Sahíd-üzemet találták el, hanem inkább a közelben lévő munkásszállókat robbantották fel. Azt azonban rögtön hozzátette, hogy egyes jelentések szerint több drónról volt szó.

Egyelőre nincs információ arról, hogy ki a felelős a támadásokért. A támadók azonban ukrán gyártmányú drónokat használtak.

A felvételek kapcsán az orosz források egy további érdekességre hívják fel a figyelmet, nevezetesen, hogy a felvételeken látható eszköz sokkal jobban hasonlít egy civil kisrepülőgépre, mint egy drónra (vö: kiemelt képünket az alábbival).

Bár hivatalos források erre még nem tértek ki, azonban a képek valóban inkább erre utalnak. Amennyiben ez beigazolódik az további kérdéseket vet fel, ugyanis ebben az esetben az ukránok egy civil gépet alakítottak át drónná, hogy az orosz légvédelmet kijátsszák, ami enyhén szólva is kérdéses katonajogi szempontból.

Az orosz-ukrán háború nemvárt hatása – terjedő veszettség

Ismételten csorbítja Kijev a kisebbségek jogait – A magyarokat most legalább nem érinti

(Pesti Srácok nyomán Szent Korona Rádió)