Érkeznek a bombák?

Sajtóértesülések szerint végre további levegő-föld fegyverek érkeznek a Magyar Honvédség JAS-39-esei számára.

Sajnos a nevetséges “néhány tucat”-nak is örülnünk kell, eddig ugyanis a beépített gépágyún kívül néhány AGM-65 jelentette a levegő-föld kapacitást. Ez a néhány azt jelenti, hogy kb. 60 darab, ehhez egy hasonló mennyiségű GBU-12-es légibomba érkezhet.

Illetve hogy több helyen rendszeresítést írnak, ami nem egyenlő a beszerzéssel, de azért legyünk optimisták.

Maga a GBU-12-es bomba kapott mindenféle “okos”, meg hasonló hangzatos jelzőket, de mi legyünk igényesebbek és tisztázzuk a dolgot. Ez a fegyver az Mk.82-es, 500 Fontos, azaz nagyjából 250 Kg-os szabadesésű bomba egy irányító készlettel ellátva. Elöl van egy érzékelő, ami a célmegjelölő, a Gripen esetében az izraeli Litening célzókonténer által mutatott jelet figyeli, illetve vezérlő a hátsó kormányfelületeket, hogy a bomba oda zuhanjon.

    A lézer vezérelt bomba család. Nekünk a legalsó, 500 font súlyú jut. A képen jól láthatóak a testek végein kinyíló szárnyacskák.
(clicks: 22) A lézer vezérelt bomba család. Nekünk a legalsó, 500 font súlyú jut. A képen jól láthatóak a testek végein kinyíló szárnyacskák.

 

    A szabadesésű, azaz a "buta" bombák.
(clicks: 18) A szabadesésű, azaz a “buta” bombák.

Gripenjeink 9 éve érkeztek meg, azóta sikerült ezt a pár milliárd Forintos beszerzést megoldani.
Állítólag a V4-ek közös harccsoportjához adott felajánlásunkhoz szükséges ez a beszerzés, lévén mi adnánk a közvetlen légi támogatást, de lássuk be, a “néhány tucat”, ami lehet majd úgy 60 darab sokra nem lesz elég. Az orosz kontingens Szíriában nagyjából naponta old ennyi bombát, csak éppen 500 kilósakat.

Kíváncsian várjuk, hogy tényleg meg lesz-e még idén ősszel a beharangozott lengyelországi rendszerbeállító bombavetés.
Sőt azt is, hogy csak bombákat vesznek-e nagyjaink, elkövetve azt a rém ciki baklövést, mint anno a SzU-22-eseknél, vagy megveszik a bombazárakat, kiképzést és a kiszolgáló eszközöket is?

Mi csak reménykedni tudunk!

Vanek úr- SZKR – Militarizált Övezet