Putyin: Ukrajna a pénteki terrortámadás kitervelésének elsőszámú gyanúsítottja

Vlagyimir Putyin az ukrán rezsimet tartja a pénteken Krasznogorszkban, az ISIS által felvállalt terrorcselekmény kitervelőjének, vagy legalábbis a megrendelőjének. Az orosz elnök szerint a mészárlás egyértelműen beleillik az ukránok 2014-óta elkövetett gaztetteibe.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Crocus City Hall elleni véres terrortámadás egyértelmű kísérlet volt Oroszország megfélemlítésére, és az ukrán rezsim érdekeit szolgálja

– jelentette ki hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A Moszkvától északnyugatra fekvő Krasznogorszkban péntek este több mint 130 ember vesztette életét, amikor több fegyveres férfi lövöldözni kezdett a tömegbe és felgyújtotta a Crocus City Hall nevű komplexumot. Putyin hétfő este a rendvédelmi és regionális tisztségviselőkkel beszélve azzal érvelt, hogy az atrocitás beleillik a Kijev által elkövetett cselekmények sorába, amit 2014 óta vittek véghez Oroszországgal szemben.

A magát Iszlám Állam Khoraszán-nak (ISIS-K) nevező terrorcsoport vállalta magára a koncerthelyszínen végrehajtott mészárlást. Az Egyesült Államok és az EU gyorsan ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnának semmi köze a támadáshoz, és hogy az ISIS-K, egy állítólag Afganisztánban és Közép-Ázsiában működő árnyékcsoport volt az egyedüli elkövető.

Az orosz biztonsági szolgálatok egy tucat gyanúsítottat fogtak el, köztük a négy feltételezett elkövetőt, akiket akkor fogtak el, amikor az ukrán határ felé tartottak. Tádzsik állampolgárként azonosították őket. Putyin hétfő este tartott beszédében “radikális iszlamistáknak” nevezte őket.

Egy másik megválaszolandó kérdés, hogy a terroristák a támadás végrehajtása után miért indultak Ukrajna felé – mondta Putyin.

“Ki várta őket ott? Egyértelmű, hogy azok, akik támogatják a kijevi rezsimet, nem akarnak cinkosai és támogatói lenni a terrorizmusnak. De még sok kérdés maradt”

– tette hozzá.

Bár Oroszország tudja, hogy ki húzta meg a ravaszt – mondta az elnök -, Moszkvának még meg kell találnia, ki adta a parancsot. Egyértelművé tette azonban, hogy Kijev az elsődleges gyanúsított.

Mivel Ukrajna hadserege a frontvonal mentén végig vesztésre áll, Kijev megpróbálta áttörni az orosz határt, civileket lőtt Belgorodban és rakétákat lőtt ki a Krímre

– jegyezte meg Putyin a találkozón.

Mindezek az akciók “egy terrortámadás logikus sorrendjét alkotják”, amelyek célja egyrészt Oroszország megfélemlítése, másrészt a hazai morál megerősítése, hogy az ukránok továbbra is “engedelmeskedjenek” a Washingtonból érkező parancsoknak, és folytassák a harcot – tette hozzá.

Nemzeti gyásznap lett március 24-e Oroszországban (FRISSÍTVE)

Maximális terrorkészültséget rendeltek el Franciaországban a péntek esti merénylet miatt

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)