A háború miatt befagyasztott orosz vagyonból támogatná Ukrajnát az EU

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint az európai bankokban tárolt, majd az ukrán konfliktusra válaszul befagyasztott orosz vagyonból származó profitot Ukrajna védelmére kell fordítani.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Josep Borell az EU-Ukrajna Társulási ülése után közölte, hogy a befagyasztott orosz vagyonból évente mintegy hárommilliárd euró nyereség  90 százaléka az Európai Békekeretre, 10 százaléka pedig az EU általános költségvetésére kerülne. Ezekből támogatnák Ukrajnát újjáépítéssel és hadiipar fejlesztéssel. A jövőben az orosz vagyon nyeresége ukrán katonai és civil célokra fordul.

A főképviselő reményt fejezte ki, hogy az Európai Bizottság javaslatát gyorsan elfogadják az uniós tagországok, mivel a

“bankjegyek fegyverekké válhatnak”.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna támogatása a győzelemhez vezet, és az agresszor visszaszorítása elengedhetetlen. Szerinte Ukrajna sikeresen küzd a harcmezőkön, és uniós tagsághoz szükséges reformokat hajt végre.Várhelyi Olivér, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos megerősítette, hogy az Európai Bizottság fenntartja továbbra is ukránok támogatását. Bejelentette, hogy már létrejött az 50 milliárd eurós új alap első, 4,5 milliárd eurós részlete.

A legfeljebb 50 milliárd eurós eszköz stabil és fenntartható finanszírozást biztosít Ukrajna fellendülésének, újjáépítésének és modernizációjának támogatására, beleértve a 2024-2027 közötti időszakra vonatkozó uniós csatlakozási pályán szükséges kulcsfontosságú reformokat

– közölte Várhelyi Olivér.

Az ukránok elvárásai:

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt mondta a brüsszeli sajtótájékoztatóján, hogy várja az EU döntését a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség sorsáról. Szerinte mindez üzenet lehet az agresszornak arról, hogy meg kell fizetnie az Ukrajnában okozott károk árát. Azt is hangsúlyozta, hogy országa továbbra is várja a támogatások kifizetését, amelyek elengedhetetlenek az önvédelemhez és a stabilitáshoz. Emellett kiemelte egy újabb szankciós csomag fontosságát.

Ebből a helyzetből egyértelműen kiderül, hogy az EU ismét támogatást nyújt egy olyan országnak, amely terrorfenyegetéseket küld Magyarországnak. Ez a helyzet különösen aggasztó, mivel nem csak egy korrupt államról van szó, hanem egy olyanról, amely fenyegetéseket intéz egy uniós tagállam országgyűlési képviselői ellen. Mindezek ellenére az EU további célja, hogy ezt az országot csatlakoztassa az unióhoz.

Csak pénteken több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából

Az USA a körmére nézett az ukránoknak – Megmondta nekik, hogy ugyan ne támadják már az olajfinomítókat

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)