Az USA a körmére nézett az ukránoknak – Megmondta nekik, hogy ugyan ne támadják már az olajfinomítókat

Bidennek nem jó az elszálló olajár, a közelgő elnökválasztás fényében. Ezért ahogyan azt Telegram posztunkban is megírtuk nemes egyszerűséggel megkérte az ukrán hadsereget, hogy ugyan ne támadja már az orosz olajfinomítókat.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az amerikai kormányzat arra kérte az ukrán hadsereget, hogy szüntesse be az orosz olajfinomítók elleni dróntámadásokat. A Politico szerint az Egyesült Államok nem szeretné, ha emiatt elszállnának az olajárak, és Moszkva valamilyen fájdalmas válaszlépésre (például európai olajvezetékek elleni akciókra) szánná el magát.

Az elmúlt hónapokban

az ukrán erők szisztematikusan támadják az orosz energetikai létesítményeket,

hogy ezzel okozzanak károkat a nyugati szankciókkal dacoló orosz nyersolaj- és földgáz-exportnak.

Ez azonban áttételesen árthat az amerikai érdeknek, hiszen ha az orosz olajkitermelési kapacitás a támadások miatt visszaesik, az könnyen az olajárak emelkedését válhatja ki, a sorsdöntő amerikai elnökválasztás előtt pedig a választók a pénztárcáikon fogják érezni a benzinkutaknál megváltozó helyzetet. Elemzők szerint

az emelkedő üzemanyagárak tovább növelték az inflációs hatást az Egyesült Államokban

– jelenleg kicsivel a tavaly tavaszi árszint alatt vannak, de így is 60 százalékkal magasabbak, mint amilyenek 2020-ban Biden elnöksége előtt voltak. Így meglehetősen nehéz lesz a kampányban meggyőzni a választókat, hogy a demokratapárti kormányzat jól menedzselte a gazdaságot – írja a oilprice.com portál.

Joe Biden elnök ezt nem engedheti meg magának, ezért jeleztek az ukrán biztonsági erőknek. Az ukrán hatóságok és az ukrán elnöki hivatal eddig nem reagáltak a Politico megkeresésére.

Ukrajna európai kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettese, Olha Sztefanisina a Kijevi Biztonsági Fórum rendezvényén reagált az amerikai kérésre: szerinte az orosz olajfinomítók legitim háborús célpontok, és bár megérti az amerikai kérést, de  – mint fogalmazott –

Ukrajna a „kéznél lévő kapacitásaival, erőforrásival, eszközeivel harcol az ellensége ellen”.

Oroszország tovább gazdagodik, az amerikaiak még mindig orosz olajból tankolnak

Bidennek a földrajz sem megy

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)