Véletlenül kirakott dokumentum mutatta meg a Honvédelem súlyos hiányosságait a propaganda cikkben

A Honvedelem.hu a Magyar Honvédség hivatalos médiafelülete, ahová időről-időre felkerülnek mindenféle beszámolók, cikkek, hírek. Ez így van rendjén, azonban súlyos hibát vétettek, amikor egy évértékelőről cenzúrázatlan fotók jelentek meg: a helikopterképességek problémáit és egyéb hiányosságokat mutatják be. Természetesen nagyobb probléma, hogy alapszintű képességek nincsenek meg, mintsem az, hogy a képek napvilágra kerültek. Az viszont jól mutatja a Honvédség valós morális állapotát, hogy az értekezletről szóló cikk propagandisztikusan a sikerekről és modernizációról szól, miközben a prezentáció a valóságban arról szólt az esemény, hogy a modernizálás során beszerzett eszközökkel is óriási gondok vannak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár évértékelő és feladatszabó értekezletén súlyos problémákról és részben már ismert helikopteres képességek hiányáról beszélhetett az alakulat parancsnoka még február végén, erről a katonai sajtó felületén megjelent – az eseményen készült – kép árulkodik, melyet a megjelenést követően rövid idővel el is távolítottak a honvedelem.hu cikkéből.

Az LHSN.hu szakportál részletesen foglalkozik a látottakkal.

A fotó alapján Bali Tamás ezredes a Helikopterdandár parancsnoka tartott előadást feltehetően az elmúlt évet értékelve, és a jövő kihívásairól beszélve. Erről csupán egyetlen kivetített kép alapján számos olyan információ derült ki, mely alapján megállapítható, feltételezhető, hogy a hazai forgószárnyas képesség, a kiképzés, az előretolt repülésirányítók képzése és képességeinek helyzete súlyos problémákkal, hiányosságokkal küzd.

A parancsnok által kivetített képen, melynek címe „Feladatok, elvárt forgószárnyas képességek első kiemelt helyen a „Harcoló erőként megnevezett feladatok első sorában a H145M-ek megérkezésével megjelenő légi fegyveres felderítés (Armed Scout) státuszát jelölték pirossal – a táblázat (általunk gondolt) értelmezése alapján elégtelennek/nem létezőnek ítélve, azzal a megjegyzéssel, hogy „Irányított rakéta még nincs rendszeresítve”.  Persze akik követik az Airbus Helicopters forgószárnyasainak megjelenését a Magyar Légierőben tudhatják, hogy nem csak irányított rakéta (melynek még a gyártói integrálása sem valósult meg), de még a nemirányított rakéták beszerzése sem történt meg, illetve ha meg is történt (melyről semmilyen hivatalos információ nem szólt) azokkal éleslövészet szintjén nem történt meg a képesség begyakorlása, így a H145M helikopterek fegyverzete jelenleg, mindösszesen a 20mm-es gépágyúkonténerre korlátozódik.

A táblázat második sora a Támadó feladatok (levegő-levegő)” státuszát zöldből – inkább sárgába áttűnő színnel jelöli – értelmezésünk szerint ez azt jelentheti, hogy javarészt problémákkal küzd/nem teljes értékű – a megjegyzésként pedig „a harci helikopteres képesség meglétéig. Szükséges a 30 mm-es gépágyú állapotszerinti üzemeltetése” szöveg került feltüntetésre.  Ennek magyarázatául szolgálhat az, hogy a Mi-24-esek fegyverzetét sem pótolták teljes értékűen nagyjavításuk óta – mint arról korábban beszámoltunk csupán a 30mm-es gépágyú használatára történt meg az állomány visszaképzése, a lejárt felhasználhatósági idejű Sz-8 nemirányított rakétákkal pedig csak a készlet használhatóságát vizsgáló tesztlövészetekre került sor, felhasználható  irányított páncéltörő rakéta készlettel pedig egyáltalán nem rendelkezik a típus – valamint jelentheti azt is, hogy a nagyjavításkor kapott üzemidők hamarosan elfogynak, vagy épp égetőbb problémaként, egyes rövidebb üzemidejű berendezések ideje jár le, pótlásuk, javításuk pedig az orosz-ukrán háború miatt feltetetően nem megvalósítható. Ez akár eredményezheti azt is, hogy a helikopterek üzemképessége nagyon rövid időn belül (már ebben az évben, 2025 elején – a Mi-17-es szállítóhelikopterekkel együtt) megszűnhet, nem húzva ki a tervezett 2026-os dátumig. (Eközben az új típusok nem veszik át teljes mértékben a képességek kiszolgálását!) Ez alapján „a 30 mm-es gépágyú állapotszerinti üzemeltetése” is arra utalhat, hogy azokhoz további alkatrészek beszerzése nem lehetséges, és/vagy a fegyverre meghatározott üzemidő/lövészszám lejárt.

A további, részletes elemzés az LHSN.hu cikkében olvasható.

(Szent Korona Rádió)

Svéd zsarolás, visszatartott Gripen-fejlesztés állhat a NATO-csatlakozás vétója mögött?

Nem minden Airbus termék születik sikerre

Egyik szemünk nevet: eldőlt a helikopterbeszerzés?

Tényleg a magyar lesz a térség meghatározó hadereje?! Hát nagyon nem…