Egyik szemünk nevet: eldőlt a helikopterbeszerzés?

Eldőlt. A kormány új helikoptertípus beszerzése mellett döntött, ez pedig az Airbus Helicopters, korábban Eurocopter H145M-je. Nézzünk kicsit a dolgok mögé.

Ma délben jelentették be, hogy 20 darab, új gyártású könnyű helikopter kerül beszerzésre. Itthon hosszú, barokkos körmondatokban mond alig valamit a hivatalos kommunikáció, a gyártótól viszont érdemi részletek is kiderülnek, kivéve az árat.

Szemben a szlovák UH-60 beszerzéssel, ahol csupasz gépeket vettek, itthon szép lett az extrák listája, egyelőre. Először is az úgynevezett fast roping system szerepel, ami egy olyan berendezés, amely kötélzet segítségével gyors deszant kirakást és felvételt biztosít. Aki tud róla, hogy volna ennek magyar megnevezése, kérjük jelezze. Ír a gyártó ezen kívül nagyteljesítményű kameráról, ami elég homályos megfogalmazás, reméljük FLIR tornyot jelent, tűztámogató rendszerről, azaz elvileg felfegyverzettek lesznek majd. Ezen kívül kiegészítő páncélzat, elektronikai önvédelmi berendezés. Sajnos nem derül ki, hogy ez zavarót jelent-e, esetleg aktív rakétavédelmet, esetleg mindkettőt. A helikopterek mellett bekerült még a kosárba a képzés és a logisztikai támogatás is, nagyon helyesen, ez manapság alap követelmény.

Feladataikat tekintve felderítés, sebesült szállítás, fegyveres felderítés, csapat- és teherszállítást, légimentést, tulajdonképpen tengeralattjáró vadászatot leszámítva szinte mindent felsorol az Airbus Helicopters közleményében.

Kezdhetjük szokni a látványt?

A fegyverrendszerről megtudjuk,  hogy az HForce rendszer kerül beépítésre, amelyet az Airbus korábban hazánkban tesztelt egy szerb megrendelés miatt.

A gyártó előtt nem ismeretlen hazánk, hiszen már két AS-350 típusú könnyű helikoptert üzemeltet honvédségünk, a közelmúltban pedig két utasszállítójuk is hazai alkalmazásba került csapatszállítóként, most azonban új termékeket is eladhatnak, miközben az Egyesült Államoktól jó ideje semmit sem vettünk. Úgy tűnik, itthon az európai termékek a favoritok.

A minisztérium közleménye szerint ezek a helikopterek a Mi-8 és Mi-17-es típusokat váltják, ami viszont enyhén szólva megütközést keltő, hiszen egy teljes kategória az eltérés, gyakorlatilag az európai típus maximális felszállótömege a Mi-17 legnagyobb hasznos terhelésével egyezik meg. Hovatovább egy szakasz helyett egyetlen rajt képes csak szállítani, így koránt sem biztos, hogy ez a váltás egy az egyben így rendben van. Ha csak a szállítható személyek számát nézzük, akkor nem egész 7 darab Mi-8/17 kerül kiváltásra, ugyanakkor már tavaly tudvalevő volt,  hogy a meglévő két AS-350 nem elég a kiképzési és egyéb feladatokra, amiket kiróttak rájuk, nagyon gyorsan ki is repülték az aktuális javításközi idejüket.

Felmerül így a gyanú, hogy esetleg tényleg mindent egyetlen típussal kívántak megoldani, de azért bízzunk benne, hogy a közeljövőben kisebb és nagyobb helikoptereket egyaránt beszereznek még.

Vanek úr

Kapcsolódó:
http://szentkoronaradio.com/blog/2016/11/22/gesztusbol-penz-nelkul-az-usa-miatt-veszunk-het-darab-blackhawk-helikoptert/
http://szentkoronaradio.com/blog/2017/05/27/milyen-helikopter-kell-az-indexnek-hat-masnak/