Putyin szerint az USA beavatkozása elhozhatja az atomháborút

Bár nem látja valószínűnek egy ilyen háborús forgatókönyv bekövetkezését, az Egyesült Államok esetleges katonai beavatkozása Ukrajnában növelheti a nukleáris konfliktus kockázatát.

„Oroszország technikailag készen áll az atomháborúra, és ha az Egyesült Államok csapatokat küld Ukrajnába, az a háború jelentős eszkalációjának minősülne” – jelentette ki Vlagyimir Putyin Rosszija–1-en, amikor arról kérdezték, valóban készen állna-e Oroszország egy atomháborúra.

Az orosz elnök néhány nappal a választások előtt arról is beszélt, hogy egyelőre nem látja szükségét a nukleáris fegyverek bevetésének. Putyin szerint elég szakember van az Egyesült Államokban ahhoz, hogy kezelni tudják az orosz–amerikai kapcsolatokat.

Reuters emlékeztet rá, hogy az ukrajnai háború az 1962-es kubai rakétaválság óta a legmélyebb krízist váltotta ki Oroszország és a Nyugat kapcsolatában. Ennek jeléül az orosz elnök többször figyelmeztetett, hogy a Nyugat nukleáris háborút kockáztat, ha csapatokat küld Ukrajnába harcolni.

A világon összesen 9 ország rendelkezik atomfegyverrel, a nukleáris robbanófejek száma globálisan több mint 12 500, aminek nagyjából a 90 százaléka Oroszország és az Egyesült Államok kezében van.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Putyin évértékelő és választási beszédet tartott: kész csapást mérni azokra, akik katonákat küldenek Ukrajnába

Hackerek jelezték a Franciáknak, hogy nem érdemes Oroszország bajszát húzogatni

(HVG.hu nyomán Szent Korona Rádió)