Komoly problémát okoz több településen is az elszaporodott vaddisznóállomány

Iszonyatos mennyiségű vaddisznó kóborol belterületen. Nem, nem azért, mert az ember elvette szegény malackák boldog erdőit, ahol addig szivárványok között fogócskáztak. Nem, hanem azért mert a kukoricatába jobb élőhely neki, mint a ligeterdő, így jelentősen elszaporodtak az utóbbi években. Az urbanizációhoz kiválóan alkalmazkodó eredetileg mocsárlakó állat, alapvetően nem veszélyes, de ha egy malacos kocával találják szembe magukat a kutyasétáltatók, akkor kész a baj. Legrosszabb esetben a feldühödött vaddisznó a lágyéki részekre támadva agyarával felszaggatja az artériákat, úgyhogy a találkozást jobb elkerülni. Erre a problémára hívja fel a figyelmet Szigliget polgármestere.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A rendőrség januárban engedélyt adott arra, hogy a Szigliget belterületén kószáló vaddisznókat csapdával elfogják és kilőjék. Mostanra már több mint hatvan állatot fogtak el.

„A hazai nagyvadlétszám országos szinten elérte azt a kritikus határt, amely tovább nem tartható, és egyre több települési önkormányzat keresi a megoldást, ami nem mindig egyszerű” – mondta Szigliget polgármestere, Balassa Dániel a Veolnak.

A polgármester kezdeményezésére a Balatoni Szövetség tavaly az agrárminiszterhez fordult az ügyben, akkor kapta meg Szigliget is az engedélyt a belterületi vadelejtésre.

A KÖZSÉGBEN KÉT CSAPDÁT HELYEZTEK KI, AZ EGYIKET A CSONKA TORONY MELLETTI TERÜLETEN, A MÁSIKAT A NÁDÜZEM KÖRNYÉKÉN.

A szakértők hangsúlyozzák, a csapdák megközelítése tilos, hiszen egyrészt ez veszélyes lehet, másrészt a befogás eredményességét is ronthatja.

Balassa Dániel elmondta, az első éjszaka négy állatot fogtak be, majd néhány napos szünet után ismét több vadállat sétált be a csapdába, akkor számuk elérte a húszat. Ezt követően további negyven vaddisznót lőttek ki, így

AZ ELMÚLT MÁSFÉL HÓNAPBAN TÖBB MINT HATVAN VADDISZNÓT EJTETTEK EL BELTERÜLETEN.

A polgármester kiemelte, a csapdákat március végéig kinn hagyják, mivel a vadállatok rengeteg kárt okoztak a környéken.

Mint hangsúlyozza, az erdei séták, kirándulások kedvelőinek továbbra is óvakodnia kell a vadaktól, ugyanis ellési időszakában a kocák különös gonddal vigyáznak a kismalacokra, ebből adódóan hajlamosak agresszív, támadó módon fellépni, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben. Ezért ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint a legcsekélyebb figyelemfelkeltés mellett, minél gyorsabban távozzon az érintett területről, és hagyja, hogy a konda békésen odébbálljon.

Amikor ész nélkül akarsz zöld lenni: több kárt csinálsz mint hasznot

(Index.hu nyomán Szent Korona Rádió)