Amikor ész nélkül akarsz zöld lenni: több kárt csinálsz mint hasznot

Nagy divat lett a “zöld” szemlélet, ugyanakkor ha ész nélkül csinálja az ember, akkor szinte egy lapon lehet említeni a környezetszennyezőkkel. Két elsőre jó ötletnek tűnő példát hoztunk.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A halloween tök jó lesz a vadállatoknak – vagy mégsem?

Több fórumon is felmerült, hogy a halloweenre kifaragott töklámpásokat elhasználtukkal környezetbarát módon kellene újrahasznosítani, s nem egyszerűen a kukába kidobni azokat. Népszerű ötletnek tűnt azon szemlélet, mely szerint az erdőkbe kell kivinni, ugyanis a vadaknak jó táplálékforrás lesz. Ettől int óva a Duna-Ipoly Nemzeti Park, ugyanis szerintük ez korántsem jó ötlet:

“A takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja (pl. a mindenevő vaddisznók), de más fajok megbetegedhetnek tőle. A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, melyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak.”

– írják a Facebook oldalukon.

Gyümölcsfákat ültetett a töltést megkötő bozótos helyére

Kétségtelen, hogy a MÁV által fenntartott területek nagy része visszahódíttatott már a természet által, ugyanakkor nem minden esetben a hanyagság, gondozatlanság okozza az állapotokat. A Déli pályaudvarhoz, a Kis-Gellérthegy alatt átmenő alagút évekkel ezelőtt életveszélyessé vált a karbantartás hiánya maitt, azóta azt a problémát megoldották. Az alagút körül sűrű bozótos tenyészik jelenleg, melyet egy nagyobb részen egy építész írtás alá vett, ugyanis irodájának ablakából zavarta a látvány. A kivágott bozótos helyére gyümölcsfákat ültetett. Ez eddig szépnek és jónak is hangzik, ugyanakkor a bozótos nem véletlenül volt meghagyva azon a területen, ugyanis talajmegkötőként, a csuszamlások elkerülésére alkalmazták. A növényzet kiírtásával a terület újra omlás és csuszamlásveszélyessé vált.

Információk szerint a MÁV hónapokig egyezkedett az építésszel, aki nem mellesleg az egyik üzleti partnerük, sőt, közreműködött az egyik budapesti pályaudvar felújításában. A jelenlegi helyzetről a következőeket írták:

“A MÁV polgári peres eljárásban érvényesíti a vasúti rézsű helyreállítása iránti jogos igényét. A birtoksértő eközben megkezdte a rézsű eredeti állapotának helyreállítását, a MÁV a tőle elvárható támogatást megadja hozzá. A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a rézsű állapotát.”

Az álzöldek karácsonyfa hisztijének margójára

Nesze neked zöld energia, de a szankciók működnek…

(DINPI és 24.hu nyomán Szent Korona Rádió)