Tömeggyilkosság elítélését vétózta meg az USA

Több mint száz palesztin halhatott meg csütörtök reggel a segélyszállító teherautók körül kialakult káoszban. Szemtanúk szerint a konvojt biztosító izraeli tankok egyenesen a tömegbe lőttek, az izraeli hadsereg hazug módon viszont az állítja, hogy csak figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy eloszlassák az egymást taposó embereket.

Támogassa adója 1%-ával a cionista propaganda ellen fellépő HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtök estére rendkívüli ülést hívott össze az incidens miatt. „Nem tudjuk pontosan, mi történt, de akár izraeliek lőtték le ezeket az embereket, akár agyontaposták őket, vagy a teherautók kerekei alá estek, az ilyen jellegű erőszakcselekmények bizonyos szempontból a konfliktus következményei” – jelentette ki pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár. Guterres ismét azonnali humanitárius fegyverszünetet sürgetett.

A főtitkár szóvivője kiemelte azt is, hogy az ENSZ több mint egy hete nem tudott segélyt eljuttatni az övezet északi részére, ahol Gázaváros is található.

Pénteken az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsa azon határozatát, mely elítélné Izraelt a segélyosztáson történt tömegszerencsétlenség miatt.

Guterres ezt úgy kommentálta, hogy a tanácsban uralkodó „geopolitikai megosztottság” miatt a vétójog gyakorlatilag „cselekvőképtelenné tette” a testületet.

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő leszögezte: súlyosan jogsértő rászorulókat megfosztani humanitárius segítségtől és a humanitárius szállítmányok Gázába juttatásának lehetővé tételét sürgette.

Franciaország szerint „az izraeli katonák lövései, melyek az élelemhez sorban álló civileket érték indokolatlanok voltak”. Stéphane Séjourné francia külügyminiszter független vizsgálatot sürgetett az ügyben.

„Mélységes felháborítóak a Gázából érkező képek ahol civileket vettek célba izraeli katonák. A leghatározottabban elítélem ezeket a lövöldözéseket” – írta Emmanuel Macron francia elnök az X-en. Macron a nemzetközi jog betartására szólított fel.

A Fehér Ház „rendkívül aggasztónak” nevezte az incidenst, és a halálesetek „alapos kivizsgálására” szólította fel Izraet. Washington arra is emlékeztette Izraelt, hogy alapvető biztonságot kell nyújtania az ellenőrzése alatt álló gázai területeken.

„Washington szorosan figyelemmel fogja kísérni a közelgő vizsgálatot, és válaszokat fog követelni” – ígérte Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő.

Joe Biden amerikai elnök aggodalmát fejezte ki, hogy az incidens megnehezíti a közvetítők erőfeszítéseit az Izrael és a Hamász közötti háború átmeneti tűzszünetének elérésére.

A török külügyminisztérium szerint az, hogy Izrael a humanitárius segélyért sorban állókra lőtt, „azt bizonyítja, hogy tudatosan és kollektíven a palesztin nép elpusztítására törekszik”.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Nagyon sok izraeli katona hal meg baráti tűzben

Izrael emberi pajzsa: A saját népe

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)