Nagyon sok izraeli katona hal meg baráti tűzben

“Ha egyszer elsütöd azt a fegyvert, az a lövedék nem jön vissza” – mondta James Stavridis, a NATO-erők korábbi főparancsnoka az NBC Newsnak a jelenséggel kapcsolatban. 

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Miközben felkészültek egy rakéták építésére használt Hamász-létesítmény megsemmisítésére, izraeli harci mérnökök azzal voltak elfoglalva, hogy robbanótöltetekkel béleljék ki a helyszínt, és végső előkészületeket tegyenek az ellenőrzött robbantáshoz.

És ekkor – az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint – egy közeli harckocsi személyzet, abban a hiszemben, hogy Hamász harcosokat észlelt, tüzet nyitott. A lövedék kidöntött egy villanyoszlopot, amely lezuhant és működésbe hozta a robbanószerkezeteket.

Hat katona meghalt és 14 megsebesült a január 8-i robbanásban – közölte az IDF, miután a Gázai övezetben tartózkodó televíziós stábok két szürke füstfelhőt rögzítettek a Bureij menekülttábor fölött.

Haláluk a egyike volt a baráti tűzzel kapcsolatos incidensek és balesetek sorában, amelyekben izraeli katonák haltak meg.

Az IDF által is elismert, Gázában tavaly veszteségként elkönyvelt 170 izraeli katona közül 29-et vagy katonatársak lőttek le, vagy balesetben haltak meg – derül ki az IDF legfrissebb rendelkezésre álló adataiból. Ez azt jelenti, hogy az izraeli veszteségek közel 1/5-e, azaz 17%-a nem a Hamász, hanem a saját oldalán bekövetkezett balesetek miatt következett be. A legtöbb ország nem közöl adatokat a baráti tűzben elhunytakról, ami azt jelenti, hogy Izraelnek további vizsgálatnak kell alávetnie magát.

“A baráti tűz aránya magas, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy ez nagyon sűrű városi terepen történik” – mondta egy interjúban James Stavridis, az amerikai haditengerészet nyugalmazott admirálisa, a NATO-erők korábbi főparancsnoka. “Azt hiszem, az izraeliek nagyon alaposan meg fogják vizsgálni az egyes incidenseket, hogy megpróbálják levonni a tanulságokat, és csökkenteni a baráti tűz mértékét”.

Az amerikai haditengerészeti főiskola egy 1999-es tanulmányában megállapította, hogy “a testvérgyilkosság esetei a technológia fejlődésével együtt növekedtek”, mivel a katonák egyre nagyobb távolságból csapnak le a célpontokra anélkül, hogy képesek lennének megkülönböztetni a barátot az ellenségtől.

 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Mely országok állítják le a cionistáknak történő fegyverszállításokat?

Felül kell vizsgálni minden mítoszt: Izraelnek nincsenek bizonyítékai, szinte mindenről hazudtak

(NBC News nyomán Szent Korona Rádió)